ODLUKOM VLADE CRKVA SVETOG ARHANGELA MIHAILA U JABUČJU PROGLAŠENA ZA SPOMENIK KULTURE

Vlada Republike Srbije donela je odluku da se šest crkava širom Srbije proglase za spomenike kulture, među kojima je i crkva Svetog arhangela Mihaila u Jabučju.

Za spomenike kulture proglašene su: crkva Svetog Arhanđela Gavrila u Šopiću, crkva Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, crkva Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Varni, crkva Svetog arhangela Mihaila u Jabučju i crkva Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima, navodi se u saopštenju.

Spomenik kulture Svetog Aghangela Mihaila u Jabučju, opština Lajkovac, izgrađen je na mestu gde je 1826. godine seoski starešina Jovan Velimirović-Šarenac podigao crkvu brvnaru u kojoj je kao ktitor i sahranjen. Iznad ulaznih vrata sadašnje crkve nalazi se uzidana mermerna ploča sa natpisom iz koga se saznaje da je bogomolja podignuta 1844. godine, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Ovo zdanje predstavlja vredan primer sakralne arhitekture, u kome se nalazi značajna zbirka ikona, delo plodnog zografa Nikole Jankovića iz Ohrida koji je radio na teritoriji Srbije u prvoj polovini 19. veka.

Related posts

Leave a Comment