INICIJATIVA ZA SPOMENIK VOJVODI TANKOSIĆU

Inicijativni odbor za podizanje spomenika vojvodi Vojislavu Tankosiću poziva opštinske uprave Ub i Lajkovac da pomognu i sva udruženja, pokrete, pojedince i organizacije da im se pridruže u realizaciji ove inicijative.

“Pozivamo zainteresovane da nam proslede predloge idejnog projekta konačnog izgleda spomenika, kontakte svih koji mogu da pomognu, vajara-realizatora, porukom na stranicu ili elektronskom poštom na adresu ravnogorski.pokret.lajkovac@gmail.com

ili na broj telefona +381645956136.

Otvoren je i novi dinarski žiro račun u tu svrhu kod Poštanske štedionice 200-3471150101880-12 za prikupljanje novca. Svi izvodi će biti javno dostupni kako bude teklo prikupljanje sredstava”, poručuju inicijatori ideje.

Vojislav Voja Tankosić (Ruklada, 28. septembar 1880 — Trstenik, 2. novembar 1915), poznat kao Vojvoda Tankosić, bio je major srpske vojske, četnički vojvoda, jedan od osnivača Crne Ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskoga prevrata 1903. do Sarajevskoga atentata. Nosilac je Zlatnog vojničkog ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima. Zaboravljeni heroj koji je mladobosancima nabavio oružje za izvođenje atentata, branio Beograd tokom prvih dana rata i bio smrtno ranjen na Dunavu zaustavljajući prodor Nemaca, do sada nije dobio dostojno obeležje.

Related posts

Leave a Comment