PRIPREME ZA PRVI REBALANS BUDŽETA, AMBICIOZNI PLANOVI ZA DRUGU POLOVINU GODINE

Većina od 19 tačaka dnevnog reda na današnjoj 36.-oj po redu u ovom sazivu sednici Opštinskog veća opštine Lajkovac predstavljala je verifikaciju odluka sa telefonskih sednica, a kao najbitniju predsednik Andrija Živković izdvojio je Uputstvo za pripremu Prvog rebalansa budžeta, ali i Odluku o Lokalnom akcionom desetogodišnjem planu upravlja otpadom, kao i ovogodišnji Program poljoprivrede:

„Razlog za donošenje rebalansa, pre svega, jeste usklađivanje rashodne strane sa očekivanim prihodima i korekcijom prenetih sredstava iz prethodne godine na osnovu Nacrta Odluke o završnom računu budžeta opštine Lajkovac za 2021. godinu. Po rečima izvestioca imamo novih 119 miliona dinara i njima ćemo raspolagati prvim rebalansom, čije usvajanje očekujemo sredinom juna. Zahtevi će biti poslati korisnicima budžeta, direktnim i indirektnim, pre svega mislim na naše ustanove i komunalno preduzeće. Na osnovu toga koliko je njima potrebno za normalno funkcionisanje u drugoj polovini godine, videćemo koliko će nam novca ostati za investicije. Osim ovih 119 miliona, očekujemo nove prilive pa samim tim i nove projekte. Poteškoću nama i svima u Srbiji stvara veliki skok cena građevinskog materijala, ne možemo sigurno znati kolika će biti vrednost radova. Želja nam je da u drugoj polovini godine konačno započnemo izgradnju parkinga u Lajkovcu, trotoara ka školi u Selu Lajkovcu, izgradnju Seoske kuće u Vračeviću sličnu kao u Pepeljevcu, zatim izgradnju novog lokalnog puta dužine 1500 metara u Nepričavi, završetak parternog uređenja dva konaka (ovih dana očekujemo završetak radova na tim objektima), a tu je i veliki projekat koji će koštati preko 40 miliona dinara – uređenje centra Jabučja.

Živković je najavio da će krajem maja ili početkom juna krenuti završni radovi na glavnoj saobraćajnici kroz Lajkovac do pepeljevačke rampe, a da u drugoj polovin godine, ako bude sredstava, Putevi Srbije finansiraju poslednju deonicu od pepeljevačke rampe do izlaska na Ibarsku magistralu.

Kao jednu od značajnih tačaka dnevnog reda današnjeg zasedanja, predsedni Živković je obrazložio Odluku o Lokalnom akcionom planu upravlja otpadom za period 2021 – 2031. godina.

„Dužnost nam je bila da lokalni plan uskladimo sa regionalnim, kako bi konačno došlo do realizacije projekta Regionalnog centra „Eko Tamnava“, za koji je u prošloj godini Ministarstvo za životnu sredinu odobrilo sredstva za finansiranje i nadam se, kada na skupštini za nekih mesec dana usvojimo lokalni plan, kao i druge lokalne samouprave u sklopu projekta Eko Tamnava, da ćemo u drugoj polovini godine krenuti sa realizacijom. Ovo je značajan projekat, ne samo za Lajkovac, već za sve opštine i gradove uključene u ovaj projekat, kojim konačno rešavamo problem odlaganja smeća, komunalanog otpada i problem sa deponijom u Lajkovcu.“

Predsednik Živković je izdvojio i razmatranje Programa poljoprivrede za 2022. godinu:

„ Bitno je da je budžet za poljoprivredu ostao na prošlogodišnjem nivou  i iznosi 16,3 miliona dinara. Ima i novih mera, sve ovo su mere koje je predložio Savet za poljoprivredu opštine Lajkovac. Najveći deo novca odlazi na vraćanje poljoprivrednih kredita, oko 3 miliona, ostalo su stavke koje se odnose na kupovinu poljoprivredne mehanizacije, podizanje novih zasada, plastenika itd. Nadam se da će skupština usvojiti Program poljoprivrede na narednoj sednici, koja će biti održana za mesec dana.”

Related posts

Leave a Comment