DELEGACIJA AMBASADE MAĐARSKE I PREDSTAVNICI AGENCIJE HEPA POSETILI LAJKOVAC

U cilju povezivanja privrednih subjekata regiona i države Mađarske, Lajkovac su danas posetili ambasador Mađarske u Srbiji, počasni konzul Mađarske u Srbiji i i predstavnici Agencije‚ “HEPA”. Osim  delegacije mađarske ambasade u Srbiji i predstavnika “HEPE“, sastanku u Gradskoj kući su pored rukovodstva opštine Lajkovac prisustvovali i lokalni privrednici.

Nakon oficijelnog prijema visokih gostiju i obraćanja prisutnima,  održana je prezentacija regionalne Mađarske Agencije za Promociju Izvoza (HEPA) za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Predstavništvo Hepe za Balkan otvoreno je 2019.godine sa zadatkom da promoviše izvoz mađarskih proizvoda, usluga i kapitala. Inače, “HEPA” Fond namenjen je mađarskim preduzećima koja žele da investiraju u Srbiju, a u pitanju su  bespovratna sredstva Vlade Mađarske, kojima se finansira do 50 posto vrednosti investicije.

Prezentovani postignuti rezultati, za period od dve i po godine, su više nego impozntni i obećavajaući sa buduću saradnju.

Ambasador Mađarske u Srbiji, NJ. E. Dr. Attila Pintér zahvalio se najpre predsedniku opštine na gostoprimstvu i rekao je da mu je velika čast da sa svojim saradnicima bude u Lajkovcu, izrazivši nadu u iznalaženje novih mogućnosti uspešne saradnje:

“Došli smo da bolje upoznamo vaš grad i da razmenimo informacije o mogućnostima za ekonomsku saradnju. Poslednjih godina u bilateralnoj robnoj razmeni između naših zemalja beležimo nove rekorde. Prošle godine imali smo četiri milijarde evra robne razmene i nadamo se da ćemo u sledećim godinama imati još bolje rezultate. Uvek tražimo mogućnosti za nove mađarske investicije u Srbiji i za saradnju sa srpskim firmama.”

Nemanja Milutinović, počasni konzul Mađarske u Srbiji i predsednik agencije “HEPA” izrazio je vidno zadovoljstvo potencijalom lajkovačke privrede, uveren u brojne mogućnosti saradnje kompanija iz Lajkovca i Mađarske, u šta je posebno uveren nakon razgovara sa najuspešnijim lajkovačkim privrednicima:

“Želeo sam da upoznam privrednike Lajkovca o modelima saradnje sa mađarskim kompanijama. Zadovoljan sam odzivom, potrebama i mogućnostima koje ova opština pruža, odnosno sa privrednicima koji su veoma vredni i koji zaista vide svoj biznis van lokalnog okvira. U narednom periodu još nekoliko puta ćemo zajedno popričati, pronaći adekvatne mađarske partnere i ubeđen sam u nove srpsko-mađarske partnerske odnose što se tiče kompanija iz Lajkovca i Mađarske”.

Obrad Tadić, direktor kompanije SEI (‘”Smart energy  investment”), koja je partner na projektu rekonstrukcije javne rasveste na teritoriji opštine Lajkovac, izrazio je zadovoljstvo što je upravo ovaj projekat inicirao saradnju ove lokalne samouprave sa Agencijom “HEPA” i izneo je svoja pozitivna iskustva u saradnji sa opštinom Lajkovac:

“Kao direktor firme SEI, koja je privatni partner u projektu rekonstrukcije javnog osvetljenja u opštini Lajkovac, mogu samo da iskažem veliko zadovoljstvo jer je naš projekat inicirao ovakav sastanak i potencijalnu buduću saradnju. A naš projekat se dešava u vremenu nikad bolje saradnje između Srbije i Mađarske i nikad većih energetskih izazova u svetu. On je danas takav da umesto planiranih 160 hiljada evra godišnje uštede opštini Lajkovac realno će biti da se ostvari nekih 350 hiljada, što dokazuje da je energetika najveći izazov na svetu. Dobra saradnja je nešto što pospešuje prevazilaženje svakakvih izazova pa i toga. Mi volimo da kežemo da je samo ušteđena energija najbolja i najpovoljnija energija, da pre svega treba da vodimo računa o uštedama energije, a nako toga o proizvodnji iz obnovljivih izvora.”

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković istakao je značaj današnje posete i izrazio nadu za buduću uspešnu saradnju:

„Veliko je zadovoljstvo i čast imati jednu ovakvu istorijsku posetu, da jedan ambasador nama susedne zemlje, u momentu kada su odnosi zemalja Mađarske i Srbije na istorijskom maksimumu, poseti opštinu Lajkovac. Odajem, takođe, priznanje i zahvalnost Mađarskoj, na podršci koju pruža našoj zemlji na evropskom putu.“

Predsednik Živković je izrazio zahvalnost na prisustvu svim učesnicima skupa, a posebno Obradu Tadiću, koji je bio inicijator današnjeg sastanka, čija firma ‘”Smart energy“ upravo realizuje važan projekat zamene led rasvete u opštini Lajkovac u cilju uštede energije, a čiji rezultati su već vidljivi.

Sastanku su prisustvovali i lokalni privrednici, koji su nakon prezentacije HEPE imali priliko da iznesu svoje viđenje mogućnosti saradnje sa mađarskom privredom.

„Ja se nadam, da su oni sa ovog sastanka otišli veoma zadovoljni i da će bar određen broj njih u nekom narednom periodu uspostaviti određene veze sa Mađarskom, što bi bilo od izuzetnog značaja, ne samo za Lajkovac, već i za ceo region Zapadne Srbije.,“ zaključio je optimistično predsednik Živković.

Između naše i privrede Mađarske, moguća je saradnja na svim poljima, poručili su učesnici skupa.

.

Related posts

Leave a Comment