SREDNJOŠKOLCI OBELEŽILI MEĐUNARODNI DAN PLANETE ZEMLJE

Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april obeležava se u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Obelezavanju dana planete Zemlje pridružili su se i učenici Srednje škole „17. Septembar“ u Lajkovcu.

U čast ekološkog praznika zasadili su sadnice jabuke, kineske kruške, oraha, graba, bresta, lipe i jablana.

„Naše aktivnosti usmerene su na sistemsko rešavanje problema prerade svih vrsta otpada, uklanjanje plastičnih kesa, poboljšanje kvaliteta vazduha kroz mere kao što su: gašenje kotlarnica na čvrsta goriva i akcije pošumljavanja.

Kao ljubitelji najslavnije srpske reke Kolubare učenici naše škole dali su svoj doprinos u velikoj trajnoj ekološkoj akciji „OČISTIMO KOLUBARU ZAJEDNO“ i tako stali u zaštitu plenete Zemlje“, rekla je direktorka škole Kosana Grčić.

„Od 1970. godine se u celom svetu 22. april obeležava kao Međunarodni dan naše planete. Obeležavanje ovog dana inicirao je američki senator Gajrold Nelson. Značaj njegovog obeležavanja je upozorenje na opasnosti koje prete potrošnji energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti zemlji na kojoj živi i tako smaljila negativan uticaj na životnu sredinu.

Stručnjaci upozoravaju, da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzorke izumiranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksplatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenjem životne sredine.

Ljudi su nesumnjivo najveći krivci menjanja klime čitave planete i narušavanja prirodne ravnoteže svojim aktivnostima: klimatskim promenama (globalno zagrevanje usled „efekta staklene bašte), krčenjem šuma, gubitkom staništa, trgovinom i krivolovom, nedrživom poljoprivredom, zagađenjem pesticidima. Posledice su dalekosežne, a kao krajnji „korisnik“ javlja se čovek, koji strada od negativnih posledica po zdravlje zbog svojih sopstvenih postupaka“, podsetila je na današnji dan direktorka Grčić.

Related posts

Leave a Comment