FILM “OPKOLJENI” U LAJKOVAČKOM BIOSKOPU 19. APRILA OD 20 ČASOVA

Prvi igrani četnički film “Opkoljeni”, scenariste i reditelja Miloslava Samardžića, u produkciji „Pogleda“ iz Kragujevca, stigao je u biokope. Glavni junak priče je Nikola Kalabić, a radnja je smeštena u Srbiju u jesen 1942. godine.

Film “Opkoljeni”, čija je premijera bila sredinom ove sedmice u Beogradu, biće prikazan  već u utorak 19. aprila od 20 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra u Lajkovcu.

“Opkoljeni” je prvi četnički film, kako kaže scenarista i režiser Miloslav Samardžić, kojij e i pre prvog prikazivanja podigao veliku prašinu u javnosti.

Radnja prati četničkog oficira Nikolu Kalabića, komandanta Gorske kraljeve garde i grupu njegovih ratnika koja se nađe u okruženju dela divizije “Princ Eugen” koja je brojala oko 200 vojnika.

Film je rađen po istinitom događaju koji se desio 1942. godine, a posle čega su nemački okupatori u jednom selu u okolini Gornjeg Milanovca streljali više od 100 civila. Najviše scena snimljeno je u okolini sela Koštunići, a deo i u gradu Valjevu.

Glavni lik, ulogu komandanta Nikole Kalabića odigrao je Borko Brajović, dok su se u ostalim ulogama našli: Miroslav Huđec, Nikola Bijanić, Predrag Vasović, Aleksandar Jelenić, Predrag Jovanović, Milić Jovanović, Mina Stojković, Đorđe Đoković i Bojan Cvetković.

– Brojne esesovske jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primenjuju gerilsku taktiku: rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Međutim, uz pomoć jednog izdajnika odred od 200 esesovaca saznaje gde se nalazi poručnik Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, sa još trojicom četnika. Kreće potera i četnici su opkoljeni. Nedićeva Specijalna policija odvodi deo Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov 12-godišnji sin, kao i supruga beže. Da li će pojačanje Kalabiću stići na vreme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkoli njih četvoricu? Kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji?, zaplet je ove priče.

O Nikoli Kalabiću postoje brojne kontroverze, koje istorija ni dan-danas nije u potpunosti objasnila, a najveću enigmu predstavlja to da li je izdao Dražu.

Od reditelja i scenariste filma Miloslava Samardžića, za očekivati je da u narednom periodu ovekoveči još nekoliko oficira Jugoslovenske vojske i komandanta JVuO Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Related posts

Leave a Comment