PILOTIRANJE DRŽAVNE MATURE U SREDNJOJ ŠKOLI “17. SEPTEMBAR”

Probna državna matura, za 78 lajkovačkih srednjoškolaca uspešno je realizovana u za tu priliku uslovno upodobljenoj fiskulturnoj sali, pod budnim okom supervizora Školske uprave Valjevo Vladimira Ilića.

Na nivou Republike Srbije, probna državna matura realizovana je za srednje stručne škole u periodu od 5. do 8. aprila: 5. aprila  – srpski jezik i književnost; 6. aprila  – matematika; 8. aprila – teorijski deo stručnog ispita.

Iz SŠ “17. septembar” napominju:

“Probna državna matura predstavlja ispit zrelosti za učenike četvrte godine, ali i ispit svih srednjih škola Republike Srbije.

Tokom tri dana nastavnici su u srednjoj stručnoj školi po prvi put dobili novu radnu obavezu i nov izazov, koji će u budućnosti biti podrazumevani deo školske godine. Dok su se učenici takođe upoznali sa ovom novinom, ali pokazali zrelost u poštovanju pravila ponašanja tokom samog ispita.

Državna matura je s razlogom probna do ključne, 2023/2024. školske  godine kada bi trebalo da ovaj projekat zvanično zaživi. Do tog trenutka, probna državna matura pruža uvid u korake koje je potrebno menjati, prilagoditi i na taj način unaprediti uz pomoć sugestija samih učenika, predmetnih nastavnika i školskih koordinatora koji su uključeni u ceo proces.”

Više informacija o probnoj državnoj maturi može se dobiti pristupom na zvanični sajt državne mature: www.matura.edu.rs

Related posts

Leave a Comment