OPŠTINA LAJKOVAC POTPISALA UGOVORE O STIPENDIRANJU 104 STUDENTA

Danas je u velikoj sali Opštine Lajkovac organizovano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata državnih fakulteta sa teritorije opštine, što je već dugogodišnja praksa u Lajkovcu.

Iz opštinskog budžeta se ove školske godine stipendira čak 104 studenta, od čega tri doktoranda i 21 na master studijama. Studentima i njihovim roditeljima obratio se predsednik Andrija Živković, a zatim u izjavi za medije rekao:

„Ovaj broj jasno pokazuje da je sistem obrazovanja u Srbiji, a samim tim i na teritoriji Lajkovca, veoma dobar: od osnovnog obrazovanja pa do srednjoškolskog, zatim imamo puno mladih koji pohađaju raznovrsne fakultete, mahom u Beogradu i Novom Sadu. Bitno je naglasiti da opština Lajkovac stipendira sve studente bez obzira na njihov prosek, samo je razlika u visini stipendije.  Kreću se u rasponu od 6.500 do 11.000 dinara, a ukupno za tu namenu iz budžeta izdvajamo preko 10 miliona dinara. Posebno mi je drago da smo pre dve godine uveli i stipendiranje nosilaca Vukove diplome ili đaka generacije. Nadam se da ćemo idućih godina uspeti da podignemo iznos izdvajanja za naše najbolje studente. Za razliku od opština u okruženju Lajkovac stipendira sve svoje studente na državnim fakultetima, čime im stavljamo do znanja da cenimo njihov trud, kao i doprinos našoj opštini svojim budućim znanjem. Nadam se da će se veliki deo studenata koji su danas potpisali stipendije nakon završetka svojih akademskih studija vratiti da živi u Lajkovcu i uzeti aktivno učešće u planiranju i razvoju naše lokalne zajednice. Mala sredina kao naša,  a i ostale u Srbiji, treba da neguju mlade obrazovane i školovane ljude, tako da se nadam da će ovi mladi ljudi biti okosnica razvoja naše opštine.“, zaključio je predsednik Živković.

Bojana Simić pohađa master studije na Geografskom fakultetu, smer Zaštita životne sredine, i nada se da će joj baš takvo opredeljenje omogućiti da se zaposli u Lajkovcu ili bar u blizini.

„Desetomesečna stipendija koju nam dugi niz godina daje Opština za nas znači puno, jer ima nas koji ne radimo u svojoj struci, pa ni nešto drugo. Primala sam stipendiju na osnovnim studijama, sada i na masteru. Iskreno se nadam da ću ostati u Lajkovcu jer to i želim, s obzirom da smer Zaštita životne sredine može da se primeni u dosta segmenata, pa i u ovoj opštini.“

Igor Andrejević je takođe jedan od mladih obrazovanih sugrađana koji bi jako želeo da karijeru i privatni život veže za Lajkovac. Završio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde sada pohađa master studije.

„Stipendiju smo primali od početka studija i svakako mogu samo da se zahvalim opštini Lajkovac što nam pruža finansijsku podršku, jer svakom studentu su dobro došla bilo kakva novčana sredstva. Volim Lajkovac, tu mi je porodica, prijatelji, tu sam odrastao, nadam se da ću tu i ostati da živim, ali  ako se ne bude ovde ukazala prilika za posao svoju šansu ću potražiti van Lajkovca. Svakako ću se truditi da ovu stipendiju opravdam, kao i da pronađem posao u svom mestu, jer ovda sam srećan i ispunjen. Opština i predsednik nam ukazuju poverenje stipendijom, to znači da Lajkovac pruža punu podršku mladim, perspektivnim ljudima.“

Related posts

Leave a Comment