SNEŽNA AVANTURA PLANINARA OD DIVČIBARA DO RAJCA

Zajedno sa planinarima Povlena i Magleša, planinari Ćire su juče realizovali još jednu u nizu tradicionalnih zimskih akcija od Divčibara do Rajca, dugu 27 kilometara, koju su po snegu i otežanim uslovima prešli za deset sati pešačenja.

Trasa staze duge 27 kilometara, sa visinskom razlikom od 700 metara bila je: “Kraljev sto”  – podnožje Velikog  Maljena (995m) – Lovačka kuća – Mali Maljen (909m) – Rior (881m) – Riorak (724m) – potok Suvi Grab –Ravna Gora – Suvobor – vrh Rajca ( 848m) – dom “Čika Duško Jovanović” .

Vladan Jakovljević je u ime lajkovačkih planinara, članova PSD Ćira, koji širom regiona i sveta decenijama pronose ime i slavu Lajkovca, je po realizovanoj planinarskoj akciji rekao:

“PSD Ćira Lajkovac je u nedelju 13.marta izveo tradicionalnu zimsku akciju od Divčibara do Rajca, sa gostima iz PK Povlen i PSD Magleš Valjevo.  Staza je bila kondiciono veoma zahtevna. Deonica od Divčibara do Ravne Gore u dužini oko 15.5km prtila se, a na mestima je bilo snega i preko 50 – 60cm. Od Ravne Gore do Rajca (12km) bio je nešto malo lakši teren, jer je staza bila proprćena, ali dosta klizavo i teško za hodanje. Staza je pređena za oko 10 sati pešačenja. Sve u svemu, bila je ovo jedna nezaboravna zimska avantura.”

Zanimljivo je i vredno pažnje, da planinari nisu ni u vreme pandemije bitnije odstupali od svojih redovnih planova akcija, već su ih eventualno prilagođavali okolnostima pandemije, tako da su sve vreme bili aktivni, dajući istovremeno svojim učešćem i doprinos svim lokalnim manifestacijama.

Related posts

Leave a Comment