LAJKOVAČKA SREDNJA ŠKOLA OBELEŽILA NACIONALNI DAN KNJIGE I DAN NARODNE BIBLIOTEKE

U prostoriji školske biblioteke lajkovačke Srednje škole “17. septembar” , 28. februara simbolično je obeležen Nacionalni dan knjige i dan Narodne biblioteke.

Učenice četvrte godine, ljubitelji pisane reči, uz pomoć školskog bibliotekara Miodraga Jokića prigodno su realizovali predstavljanje značaja pisane reči, knjiga, književnosti i značaja Narodne biblioteke Srbije.

Učenice: Jelena Petković, Anđela Panić i Milica Ranisavljević su tom prilikom pročitale nekoliko redova iz domaće književnosti uz akcenat na najznačajnija imena i postignuća u srpskom književnom stvaralaštvu i uz osvrt i na značajne svetske autore. Prisustvo profesora Milana Obradovića dodatno je obogatilo čitanje njegove autorske pesme „Večiti učenik“. Uz diskusiju o književnosti i knjizi, značaju čitanja ali i pisanja, pedagog škole Katarina Veljković istakla je benefite pisane reči i kvalitetnog štiva za čitanje

Narodna biblioteka Srbije, naša najstarija ustanova kulture, osnovana je 1832. Godine, po do sada dostupnim informacijama, a bila je smeštena uz samu portu Saborne crkve. Osnovana je 28. Februara 1832. godine, kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke, a u novembru iste godine knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, ustanovljena je institucija obaveznog primerka.

Narodna biblioteka Srbije je već 1941. Raspolagala fondom od oko 300 000 knjiga, 1.390 rukopisnih knjiga, povelja i drugih spisa (više od 100 na pergamentu) iz 12, 13. i 14. veka i kasnije. Raspolagala je i zbirkama turskih rukopisa, starih štampanih knjiga (više od 200) od 15. Do 17. Veka, starih karata, gravira, slika, novina. Takođe, tu su bile sabrane sve knjige štampane u Srbiji od 1832. Godine, kao i one koje su štampane u susednim zemljama, zatim kompletne biblioteke Vuka Karadžića, Lukijana Mušickog, Đure Daničića, P.M. Šafarika i drugih.

U očekivanju početka Drugog svetskog rata, 1. Aprila 1941. Godine, sve je bilo spremno za evakuaciju. Biblioteka je bila spakovana u 150 sanduka, rukopisi posebno u 38 (svaki je bio težak oko 80 kg), a stari časopisi u 22 sanduka. Međutim, ministar prosvete M.Trifunović zabranio je 3. Aprila evakuaciju prosvetno-kulturnih ustanova Beograda, pa i Narodne bibliotek, ali je naredio da se sve dragocenosti sklone u podrum, što je i učinjeno.

Zgrada je pogođena zapaljivim bombama 6. aprila u 16 časova i izgorela je do temelja.

Nova zgrada Narodne biblioteke Srbije na Vračaru svečano je otvorena 6. aprila 1973. godine.

Učesnici skupa istakli su brojne benefite pisane reči, tj. kvalitetnog štiva za čitanje:

Individualni prostor za razvoj mašte, misli i sanjarenja. Otkrivanje kreativne strane svog uma. Treniranje svoje pažnje – jer je koncentracija važan alat za vašu budućnost. Obogaćivanje vokabulara i logičko povezivanje uzročno-posledičnih veza…

Kroz čitanje – stvarate svoj mir, svoj svet, doživljavate i osećate razne predstave o životu tako što ste na kratko upućeni u tok misli nekog drugog… i sigurno još nešto…

“Ali za početak, dovoljno da shvatite da knjige nisu naši neprijatelji, oni su naši saveznici – jer u svojoj tišini čuvaju vredne lekcije”, poručila  je ovim povodom školski  pedagog, Katarina Veljković.

Nacionalni dan knjige obeležile su sve škole na području lajkovačke opštine.

Related posts

Leave a Comment