SREDNJOŠKOLCI OBELEŽILI DAN RUŽIČASTIH MAJICA – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Dan ružičastih majica – simbol za Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obeležava se uvek poslednje srede u februaru. 

Ove školske godine, pedagog lajkovačke SŠ “17. septembar” je uz pomoć učenika, simbolično uz ružičaste majice, obeležila 23. februar.

Naime, učenicima je u glavnom holu u prizemlju škole istaknut slikovit primer jednakosti, VRŠNJAK = PODRŠKA, kroz simbol roze majice i priču koja prati ovu simboliku. Učenicima je pojašnjeno vršnjačko nasilje, ali i drugi vidovi nasilja uz prigodne poruke podrške za one koji trpe određeni vid nasilja.

“Naš cilj je da mlade učimo da se međusobno poštuju, uvažavaju, bez obzira na njihove različitosti, bez osuđivanja različitosti, ali uz osuđivanje i preduzimanje određenih koraka za reagovanje na nasilje. Bili žrtva ili neko ko posmatra sa strane, moramo učiti naše mlade da istupe i da se bore za sebe i za druge, za svoje vršnjake u ovom slučaju, ali da se bore kroz i za humane vrednosti. Učenici su istakli poruke kao što su:

Istupi, reci ukoliko postoji problem!

Napravi izbor da kažeš i već nisi žrtva!

Ne žmuri dok neko ima problem, zažmureće i drugi kad budeš imao ti. Da li bi to voleo/la?

Baci pet, a ne hejt.

Nasilje nije kul – jer ništa što nekome oduzima osmeh, kvari mu dan, ugrožava ga na bilo koji način – nije kul i nije zabavno (jer, preispitaj, kako bi se ti osetio da si na njihovom mestu).

Možda nisi žrtva, a da li si ti nasilnik? Nasilnici su najčešće bili, ili su žrtve nekog vida nasilja, zato je i nasilniku je potrebna pomoć da shvati sebe i druge.

Ali, dok postoji izbor – biraj lepu reč, biraj ljubav, biraj drugarstvo, biraj pomogneš i da budeš čovek – da te po tome pamte.

Učenici su male ružičaste majica stikere podelili svojim vršnjacima i profesorima – koji su tokom dana nosili iste kao simbol podrške. Iako rezervisani u početku, učenicima je nošenje ovog simbola postalo simpatično i tražila se koja majica više.

Nadamo se da je bar nekome ova akcija ulepšala dan, izmamila osmeh, ali pre svega, da su učenici shvatili koliko ozbiljnost poruke i koliko su oni zapravo važan sistem podrške svojim drugarima, ali  i da reč – drug, ima u životu svoju težinu. U dobru i zlu, budite drug koji je za druga tu.

Vršnjačko nasilje prijavite, ne dozvolite da neko pati – zaključna je poruka današnje akcije obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u našoj školi,” rekla je pedagog škole Katarina Veljković.

Dan ružičastih majica – Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

(Pink Shirt Day)

Dan ružičastih majica – Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se poslednje srede u februaru. Ovim se na simboličan način želi skrenuti pažnja na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama.

Dan ružičastih majica nastao je po inicijativi pokrenutoj od strane srednjoškolaca iz Kanade u gradu Berwick 2007. godine. Naime, inicijativa je bila rekacija na događaj kada je učenik Chuck McNeill bio maltretiran zbog nošenja roze majice, a u znak podrške svojoj majci koja je bolesna od karcinoma. Dečak je doživeo verbalno nasilje od strane svojih vršnjaka. Te večeri, dečaci David Shepherd i Travis Price, kupili su 50 ružičastih majica i sutradan ih delili na ulazu drugarima, koji su majice obukli kao znak podrške dečaku koji je maltretiran. Cilj je bio da se pruži podrška i ukaže na problem vršnjačkog nasilja. Na taj način, roze majica je znak podrške svakom detetu koje trpi vršnjačko nasilje.

Related posts

Leave a Comment