NA SRETENJE NA MIŠARU I PREDSTAVNICI OPŠTINE LAJKOVAC

Grad Šabac i Zadužbinsko Društvo “Prvi srpski ustanak” iz Mišara, po tradiciji 15. februara organizuju Sretenjske svečanosti, kojima takođe već po tradiciji prisustvuju i predstavnici opštine Lajkovac.

Petnaestog februara, na Sretenje, 1804. godine, na Zboru u Orašcu vožd Karađorđe, Đorđe Petrović, podigao je ustanak. Istoga dana, 1835.godine, u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba.

Sećanja na te značajne istorijske datume, koji bitno opredeljuju naš kulturno-istorijski i nacionalni identitet, Republika Srbija praznuje kao Dan državnosti. U slavu srpskih Sretenja, Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar, i ove godine, primereno epidemiološkim uslovima skromnije, ali uz dužno sećanje, organizovaće svečanost, kod spomenika Karađorđu i mišarskim junacima, u ponedeljak, 15.februara, u 11 časova. Uz pomen junacima iz Prvog srpskog ustanka , kratak „istorijski čas“ i podsećanje glumaca „Vožda“ na Zbor u Orašc. U okviru programa, moći će da se pogleda i izložba, trag o više od dve decenije rada mišarskog Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“.

“Srbija slavi Dan državnosti, u znak sećanja na ova dva važna istorijska događaja. Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje, po Julijanskom kalendaru 2. i 3. februara. Jedan je dan kada je na Zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi je dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni i za to vreme izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije.

Turistička organizacija opštine Lajkovac, godinama učestvuje u ovom programu, jer istorijska veza je to što je Hadži Ruvim, najpre u Manastiru Bogovađa, pozvao i zakleo knezove na bunu protiv dahija, posle čega je usledila seča knezova, pa ustanak u Topoli. Zadužbinsko društvo sa Mišara i Turistička organizacija opštine Lajkovac napravili su i turističku maršutu “Tragom Karađorđa”. Ove godine zbog pandemije biće nešto skromniji program, gde će posle pomena palima u Mišarskom boju, koje će služiti sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, nastupiti guslar i glumci Omladinskog pozorišta “Vožd Karađorđe”.

U ime opštine Lajkovac biće položen venac palim ustanicima.

Delegaciju, koja će na Sretenje biti na Mišaru činiće predstavnik opštine Lajkovac, direktorka Turističke organizacije opštine Lajkovac Mira Tabić i direktor Kulturnog centra Milutin Ranković.

Related posts

Leave a Comment