ODLUKA O PROGLAŠENJU DANA ŽALOSTI

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živkoić doneo je Odluku o proglašenju Dana žalosti na teritoriji opštine Lajkovac, povodom smrti književnika Radovana Belog Markovića iz Lajkovca.

Za dan žalosti određuje se subota 22. januar. Dan žalosti obeležiće se spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač opština Lajkovac.

U Obrazloženju Odluke, koju je potpisao ptrdsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, stoji:

“ Radovan Beli Marković, preminuo je iznenada u 75. godini života. Proslavljeni srpski pisac, višedecenijskim plodnim stvaralaštvom, pre svega jedinstvenim proznim rečnikom, ostavio je duboki trag u srpskoj književnosti i dao poseban pečat Lajkovcu u kome je najveći deo svog života živeo i stvarao. Prvi je dobitnik Povelje za rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu Lajkovac u oblasti umetnosti i kulture i za izuzetno vredna publikovana unetnička ostvarenja. Povelja mu je uručena 16. septembra 2021. godine.”

Komemoracija povodom smrti književnika Radovana Belog Markovića održaće se u subotu 22. januara u velikoj sali Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac, s početkom u 11 časova. Opelo i sahrana su u 13 časova na Novom groblju u Lajkovcu.

Related posts

Leave a Comment