VEĆE O POMOĆI PORODILJAMA, INTERVENTNOM VODOSNABDEVANJU I BUDŽETU ZA SPORT

Prva sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac u novoj godini, trideseta po redu u aktuelnom sazivu imala je ne tako obiman dnevni red, sadržan od deset tačaka, od kojih su se najvažnije odnosile na jednokratnu novčanu pomoć  porodiljama, interventno vodosnabdevanje i raspodelu sredstava budžeta za sport.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je u izjavi za medije, nakon prvog ovogodišnjeg zasedanja opštinske vlade rezimirao najvažnije odluke:

“Sigurno, ono po čemu je opština Lajkovac poznata u Kolubarskom okrugu i Srbiji poslednjih godina jeste  visina  naknada za porodilje, koja je ostala na prošlogodišnjem nivou. Visina naknade za svaku nezaposlenu porodilju je 120 000 dinara, a zaposlenim porodilja za svako novorođene dete naknada je  60 000 dinara. Opština Lajkovac za ovaj vid pomoći, u cilju podizanja nataliteta i poboljšanja demografske slike, iz svog budžeta na godišnjem nivou izdvaja oko 15 miliona dinara. Sigurno da poo vim merama spadamo u prve opštine u Srbiji, po visini naknada za svako novorođeno dete na teritoriji opštine Lajkovac. Uz pomoć države, koja je poslednjih godina značajno pomogla pomoć porodiljama i osnivanju porodica, sigurno je da će sve preduzete mere uticati na porast broja stanovnika i na to da bar nemamo negativan prirodni priraštaj.

Druga važna tačka ovog zasedanja odnosi se na one delove opštine Lajkovac koji, posebno u letnjem periodu, imaju problem sa nestašicom vode, te smo usvojili Zaključak o interventnomvodosnabdevanju u 2022. godini. Ukupno oko pedeset domaćinstava spade u ovu kategoriju i svi su oni obuhvaćeni. Neko će imati besplatno, neko subvencionisano odvoženje vode, a opština Lajkovac upravo kroz ovu meru pokušava da nadoknadi u onim delovima opštine, posebno područje Donjeg Lajkovca i Vračevića, koji stvarno nemaju vode na svojim teritorijama. Godišnje za ovu stavku izdvajamo iz budžeta 1,5 miliona dinara. Ono što je dobro, broj korisnika ovakvog vida pomoći se nije povećao u odnosu na prošlu godinu, odnosno ostao je na istom nivou.

Tačka dnevnog reda, koja je skinuta sa razmatranja zbog tehničkog propusta u radu Službe i Komisije, odnosi se na raspodelu budžeta u oblasti sporta na teritoriji opštine Lajkovac. To će biti razmatrano na narednoj sednici veće. Naime, nisu svi klubovi dostavili pravdanje sredstava za poslednji kvartal, neki čak nisu dostavili pravdanja ni za treći kvartal. Imaju rok do petka , a ko do tada ne bude predao kvartalni izveštaj za prethodnu godinu, neće moći da učestvuje u raspodeli sredstava za 2022. godinu. Svima je poznato, da smo mi budžet za sport za ovu godinu smanjili za dva miliona dinara, sa 24 na 22 miliona, i videćemo za narednu godinu kakav će trend budžeta biti i za opštinu Lajkovac i da li ćemo ići još na  trend smanjenja budžeta za sport. Inače, opština Lajkovac izdvaja velika sredstva za sportske klubove na svojoj teritoriji, kao ni jedna opština u okruženju, tako da postoje indicije i tendencije da budžet za sport smanjimo.”

Naredna sednica veća je već zakazana za petak 21. januar u 9 časova.

Predsednik Živković je izrazio zahvalnost svim građanima koji su izašli na referendum, podsetivši da je izlaznost u opštini Lajkovac bila na nivou republičkog proseka, oko 35%, da je većina građana rekla DA i podvukao da je:  “Većina građana svesna šta nam donosi promena Ustava Srbije, stoga je ona izglasana na proteklom referendumu.”

Related posts

Leave a Comment