PREDSEDNIK VUČIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM SMRTI KNIŽEVNIKA RADOVANA BELOG MARKOVIĆA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici, prijateljima i poštovaocima, povodom smrti srpskog književnika Radovana Belog Markovića. U telegramu se kaže:

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Radovana Belog Markovića, čuvara predivne srpske reči i srpskog jezika na kojem je za njega bila „velika čast i ćutati i govoriti“. Bio je pisac koji je samu srž prirode našeg naroda utkao u svoja dela koja će, verujem, obrazovati i buduće generacije svesnih, jakih i pametnih mladih ljudi, željnih da što bolje upoznaju svoju otadžbinu i narod, a koje je Beli Marković na jedinstven način i sa ogromnom ljubavlju u svojim delima opisivao.

Živeći i stvarajući u Lajkovcu, nedodirnut književničkim sujetama ovoga doba, proveo je gotovo ceo vek kraj čuvene „lajkovačke pruge“ koja je decenijama na poseban način odslikavala naše istorijske uspone i padove, krivudavi i teški put razvoja i izgradnje, kao i ogromnog truda da se Srbija iz blata i šipražja uzdigne u modernu, jaku i slobodnu Srbiju. Gledao je Beli kako se prekinute i gotovo usahle žile kucavice naše zemlje pretvaraju u snažni krvotok puteva i pruga, preko kojih je Srbija, sa svakim kilometrom, sve više jačala i ustajala iz učmalosti i blata u kojima je predugo tavorila.

Beli Marković je bio svedok puta koji je naša zemlja prešla od „starih džada punih rupa“, koje su nekada predstavljale izmučeno lice naše zemlje, do auto-puta „Miloš Veliki“, kojeg je sa velikom radošću dočekao i opisao i kojeg je video kao put budućnosti zbog kojeg će se „i sati i kilometri drugačije računati“.

Radovan Beli Marković bio je autentičan stvaralac koji nije samo poznavao, već i živeo duh našeg naroda. Njegovo duboko shvatanje ljudske prirode i srpskog mentaliteta, usuda u kojem je naš narod kroz razne (ne)prilike stasavao u ovo što je danas i što će tek biti, isijavalo je sa svake stranice njegovih dela, stvarajući neprekinutu nit koja je povezivala ljude svih generacija i profila, baš kao što je i u izgradnji puteva video ne samo praktičnu vrednost, već način da se čvrsto povežemo i bolje upoznamo i sebe i našu jedinu Srbiju.

Na jedinstven način spajajući umetnost, istoriju i duboko promišljanje duha i prirode našeg naroda, Beli Marković je i u nazivu auto-puta „Miloš Veliki“ video izuzetnu simboliku koja gromoglasno najavljuje nezaustavljiv napredak i razvoj Srbije, kao i njen izlazak iz modernog ropstva u kojem je čamila decenijama. Taj suštinski logos – značenje, smisao i predstavu novih puteva koji su premrežili Srbiju, spajajući je sa različitim kulturama, civilizacijama, a pre i iznad svega sa samom sobom, Beli je pretočio u misli i poruke koje nagoveštavaju novo poglavlje u istoriji i budućnosti naše zemlje i naroda.

Nedostajaće nam sva dela koja nije dovršio, iako su za njega u književnosti postojali „samo započeti, ali nikad površeni književni poslovi“. Neka počiva u miru u svojoj nebeskoj Srbiji, koju je voleo i branio isto kao i ovu zemaljsku“, navodi se u telegramu predsednika Vučića.“

Related posts

Leave a Comment