IZLAZNOST DO 12 ČASOVA U OPŠTINI LAJKOVAC 9,1%

U Srbiji se danas sprovodi republički referendum, radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije. O ustavnim promenama građani se na referendumu izjašnjavaju o izmenama Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, time što zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne” odgovoraju na jedno pitanje: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

“Cilj je da se obezbedi veća nezavisnost, efikasnost i odgovornost sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava. Akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava”, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Svih 35 biračkih mesta u opštini Lajkovac otvoreno je jutros na vreme, uz prethodno ispunjenje svih neophodnih uslova.

Svim građanima, koji iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti da izađu na glasačka mesta omogućeno je da komisija od tri člana dođe na njihove adrese i omogući im da se izjasne o referendumskom pitanju. Takvih slučajeva bilo je u proseku po 5 do 6 po biračkom mestu.

Takođe, iako građanin nekim slučajem nije dobio poziv, može doći na svoje biračko mesto i izjasniti se o referendumskom pitanju.

Prema dostupnim podacima, do 10 časova je u opštini Lajkovac izlaznost bila 8,7%, a prema podacima od 12 časova, izlaznost Lajkovčana na referendum je 9,1%.

Tokom prepodneva, bili su prisutni i posmatrači na pojedinim biračkim mestima, poput Malog Borka. Posmatranje procesa glasanja omogući će posmatračima da izveštavaju o toku glasanja, poštovanju zakona i procedura, izlaznosti i rezultatima referenduma.

Pravo glasa u opštini Lajkovac ima 11661 građanin, koliko je upisano u birački spisak.

Na biračkim mestima neophodno je nošenje zaštitnih maski, a na samim biračkim mestima obezbeđen su i dodatne maske, kao i sredstva za dezinfekciju.

Republička izborna komisija pozvala je građane koji izlaze na referendum da se pridržavaju protivepidemioloških mera – da drže odstojanje od najmanje 1,5 metar, da izbegavaju nepotrebne kontakte, da nose zaštitne maske, da dezinfikuju ruke pre i posle glasanja i da se ne zadržavaju na glasačkom mestu nakon što glasaju.

Sva biračka mesta biće otvorena do 20 časova.

Related posts

Leave a Comment