NOVOGODIŠNJA ČESTITKA PREDSEDNIKA NADZORNOG ODBORA JP „ELEKTROPRIVREDA SRBIJE“; EPS USPEŠNO PREVAZIŠAO SVE PREPREKE

Svim zaposlenima „Elektroprivrede Srbije“, najveće elektroenergetske kompanije u regionu, želim mnogo sreće, zdravlja i uspeha u 2022. godini i zahvaljujem im na predanom radu, trudu i na svemu što su uradili za EPS i građane Srbije tokom najveće energetske krize u svetu – rekao je prof. dr Jovan Despotović, predsednik Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“. – Ono na šta sam posebno ponosan je to što građani Srbije nisu osetili posledice energetske krize, nemamo restrikcije i niko nije ostao bez električne energije zbog EPS-a.

(Jovan Despotović: autor fotografije Danilo Mijatović)

Svaku prepreku rudari, inženjeri i radnici EPS-a uspešno su prevazišli. EPS se decenijama borio sa mnogim izazovima: počev od sankcija, zatim bombardovanja i velikih poplava, uvek je bio najveća snaga ove države. To je veliki sistem, snage 7.855 megavata u šest termoelektrana, 16 hidroelektrana, tri termoelektrane-toplane, sa rudarskom proizvodnjom od oko 40 miliona tona uglja i investicijama većim od 300 miliona evra godišnje. Najveći je pokretač privrede i ekonomije u Srbiji.

I nedavna dešavanja su pokazala da ovaj veliki sistem može da prevaziđe i najteže prepreke. U situaciji kada se cela Evropa suočava sa nedostatkom električne energije, rekordnim skokom cena energije i restrikcijama, zaposleni EPS-a su dokazali da nema tog problema koji zajedničkim snagama ne mogu da reše. Srbija ima dovoljno električne energije po najnižim cenama u regionu i Evropi. Mnogi već licitiraju sa sumama potrošenim za uvoz struje, ali javnost treba da zna da EPS nijedan evro nije uzeo iz budžeta države, već je sve platio sam.  

Neuobičajeno je bilo što su u toj situaciji deo javnosti i pojedini zvaničnici iskoristili priliku da se „obračunaju“ sa EPS-om, iako EPS ne beži od odgovornosti. Uvek su opravdane kritike na osnovu realnih podataka i argumenata, međutim, ovoga puta su za napade na EPS korišćeni netačni podaci, uz preuveličavanje i izvrtanja nekih činjenica. EPS je veoma složen sistem a u svim takvim sistemima ponekad se dešavaju kvarovi koji se rešavaju stručno i savesno, kao što je uostalom rekao i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. To su pokazali i zaposleni EPS-a koji su u nastaloj situaciji radili danonoćno na rešavanju problema u termoelektranama.

Šta se tačno desilo poslednjih nedelja 2021. godine i dalje se ispituje: da li se radilo o propustu, nemaru, nestručnosti ili nečem četvrtom. Ne bih u ovom trenutku iznosio svoje viđenje ali mogu da kažem na osnovu preliminarnih informacija da javnost nema dovoljno relevantnih informacija. Ne treba, međutim, zaboraviti,  što je osobina mnogih, da često umemo da prenebregnemo sve dobro što je urađeno i što se radi u otežanim uslovima. EPS je sa najnižom cenom struje u Evropi uspeo da pokrene niz novih projekata, revitalizuje postojeće kapacitete i istovremeno ulaže u unapređenje zaštite životne sredine. Posle 30 godina gradi novi blok u Kostolcu, počinje izgradnja hidroelektrane „Buk Bijela“ u Republici Srpskoj, počinje projektovanje sistema reverzibilne Bistrice, jednog od najvažnijih hidrosistema u Srbiji, a ulaže se i u projekte korišćenja obnovljivih izvora. EPS je najveći investitor u ekološke projekte, uloženo je 500 miliona evra, a planira se ulaganje još 700 miliona evra. Ove godine završićemo postrojenje za odsumporavanje u TENT A, radi se sličan projekat za TENT B i nastavljamo na putu da EPS ispuni sve evropske ekološke standarde.

Nadam da će EPS imati podršku svih državnih organa, institucija i predsednika Vučića, ali i stručne javnosti u realizaciji ključnih investicionih projekata. Mi ostajemo u obavezi da obavestimo javnost o  rezultatima analize nedavnih događaja, prvenstveno zbog toga što EPS čine stručni i vredni ljudi koji obezbeđuju energetsku nezavisnost i stabilnost države.

Related posts

Leave a Comment