OPŠTINSKO VEĆE USVOJILO PREDLOG BUDŽETA ZA 2022. GODINU

Održana je 28. sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac sa obimnim dnevnim redom na kojem je bilo čak 35 tačaka. To je i razumljivo, s obzirom da se radi o pripremnoj sednici za poslednje ovogodišnje skupštinsko zasedanje, na kojoj je razmatrana Odluka o budžetu za 2022. godinu sa pratećim odlukama, kao i programi preduzeća i ustanova.

Najznačajnija tačka bila je Odluka o budžetu za 2022. godinu, kojoj je prethodila prošlonedeljna javna rasprava, na kojoj standarno nije bilo mnogo zainteresovanih, što je u negativnom kontekstu prokomentarisao i predsednik opštine Andrija Živković i nastavio:

– Budžet opštine Lajkovac za narednu godinu je 899 miliona i 900 hiljada dinara tekućih prihoda, plus prenete obaveze oko 190 miliona dinara, tako da sa tim ugovorenim obavezama budžet prelazi milijardu dinara. Budžet je nešto manji nego prošle godine, svake godine se pomalo smanjuje, pre svega zbog smanjenja rudne rente. U strukturi prihoda budžeta najveći deo čine porezi na zarade, oko 315 miliona, rudna renta je oko 270 miliona – manja za 20-30 miliona nego 2021, svake godine sve manja. Takođe, po sporazumima  i ugovorima sa EPS-om, odnosno RB Kolubara, imamo 128 miliona dinara za narednu godinu, tako da kada se sve to sagleda činjenica je da naš budžet puno zavisi od Kolubare i EPS-a. Svi znamo da preko 50 odsto radno aktivnog stanovništva radi u Kolubari, gde su velika primanja pa su i porezi za na zarade znatno veći nego u ostalim opštinama. Na primer, susedna opština Ljig godišnje od poreza na zarade ima oko 100 miliona, a mi imamo tri puta više. Bitno je da sa sadašnjim rukovodstvom Kolubare i direktorom EPS-a gospodinim Grčićem opština Lajkovac poslednjih godina ima odličnu saradnju i planiramo da u budućnosti uradimo puno toga za našu opštinu.

Kada bismo gledali po stavkama rashoda za korisnike, samo javno komunalno preduzeće Gradska čistoća i PU Leptirić godišnje od lokalnog budžeta dobiju oko 170 miliona dinara, skoro 20 odsto. Za komunalno to su prvenstveno subvencije od 23 miliona bez kojih naše preduzeće ne bi moglo da postoji, ostalo je košenje zelenih površina i drugi neophodni poslovi. Za vrtić dajemo 85 miliona jer regresiramo 80 odsto od pune cene boravka svakog deteta, dok roditelji plaćaju 20 odsto – oko 4.000 dinara, a bez opštinskih subvencija cena bi bila preko 20.000 dinara. Osim toga, za svako treće i naredno dete boravak u vrtiću je besplatan, tu su i subvencije za samohrane majke i druge roditelje sa sličnim karakteristikama, koji ne plaćaju, zatim za drugo dete plaća se 50 odsto od ukupne cene itd. Sve su to stavke koje opterećuju opštinski budžet. Više novca smo izdvojili i za rad seoskih ambulanti – 12 miliona, sport je smanjen sa 24 na 22 miliona, poljoprivreda je ostala na istom nivou – oko 17 miliona dinara, porodilje 13 miliona, studentske stipendije 11 miliona, vantelesna oplodnja 4 miliona, Program zapošljavanja 12 miliona dinara gde se preko programa javnih radova godišnje uposli preko 40 osoba ( četiri javnih radova koja prvenstveno važe za komunlano i sportsku ustanovu), prevoz učenika 20 miliona itd.

Ostale stavke se tiču infrastrukturnih radova: Seoska kuća u Pepeljevcu 25 miliona; izgradnja saobraćajnica: Mirkovići – Josipovići u Gornjem kraju Jabučja dužine 2,5km i vrednosti preko 15 miliona dinara; crpna stanica u Slovcu vrednosti 4 miliona, Izviđačka ulica od Zelene pijace do bazena 10 miliona (i 40 miliona od EPS-a) čiji radovi kreću čim vremenske prilike dozvole; za šestomesečno funkcionisanje bazena 30 miliona; od kazni za saobraćajne prekršaje 12 miliona dinara; za nastavak instaliranja kamera koje će registrovati prekoračenje brzine i druge saobraćajne prekršaje izdvojeno je još 15 miliona.

Iz Programa ekologije imamo 3,5 miliona dinara, što je znatno manje nego prethodnih godina kada smo imali i preko 100 miliona dinara. Najbitnija pozicija iz ovog programa, za koju ide oko milion i po dinara, jeste usaglašavanje dokumentacije za deponiju u Kaleniću. Veoma bitna stvar, čuli ste od izvestioca, da je direktor Eko Tamnave sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine prošle nedelje potpisao ugovor o izgradnji deponije u Kaleniću vrednosti 31,5 miliona evra, koju finansira Evropska banka. To je važan događaj za Kolubarski okrug i ostale gradove i opštine koji su uključeni u projekat. Očekujemo da Ministarstvo i Eko Tamnava nabavku raspišu u prvim mesecima naredne godine i da finalni radovi na izgradnji deponije krenu u prvoj polovini 2022. godine, da se konačno realizuje projekat koji je dugo čekao i da se ispune ekološki kriterijumi koji nisu rešavani proteklih decenija.

To je ono što je najvažnije što se tiče budžeta za narednu godinu i ono što je sigurno je, da ćemo imati prvi rebalans budžeta već u prvoj polovini 2022. godine i to nećemo ćekati jun mesec, već će rebalans biti već u martu mesecu.

Mi imamo nekoliko sudskih sporova i iako očekujemo pozitivan epilog tih sporova, mi u budžetu uvek imamo rezervisano oko 80 miliona dinara, tako da ćemo ako se ti sporovi pozitivno reše već u martu imati prvi rebalans budžeta i imati dodatnih 80 miliona dinara, a takođe ćemo u junu drugim rebalansom imati novih dodatnih 80 miliona dinara. Tako Lajkovac može da očekuje brojne infrastrukturne projekte od same opštine, plus naravno ako bude projekata koje će finansirati Vlada i neka druga resorna tela.

Ono što smo mi planirali za sledeću godinu, osim navedenog, jeste izgradnja parkinga kod zgrade nekadašnjeg silosa i bivše kolonije. Mi smo uradili projekat, a vrednost projekta je oko 30 miliona dinara. U planu je izgradnja trotoara ka Selu Lajkovcu do škole u vrednosti od 18 miliona dinara, pored Seoske kuće u Pepeljevcu planirana je i izgradnja Seoske kuće u Vračeviću u narednoj godini, kao i nekoliko puteva u cilju poboljšanja komunalne infrastrukture. Takođe, planiramo da iznađemo način za parterno uređenje centra Jabučja, oko vitalnih objekata (škole, ambulante, mesne kancelarije, Pošte…) i taj projekat je u izradi, a vrednost planiranih radova prelazi 30 miliona dinara. Pokušaćemo da taj novac usmerimo iz našeg budžeta, ali i da deo sredstava dobijemo od resornih tela u narednoj godini.

Sigurno, pored ovih tačaka, treba pomenuti i poslovanje i programe svih lokalnih javnih ustanova za narednu godinu, koji će se naći i na predstojećoj sednici Skupštine. Ima tu dosta pozitivnih stvari, ali i nedostataka, koje ćemo se truditi da zajedničkim snagama rešimo u narednom periodu. Ja neću sada ništa pojedinačno napominjati, biće sigurno više reči o svemu tome u sredu na sednici.

Ono što raduje, postoji realna šansa da u prvoj polovini naredne godine, posle 11 godina promenimo cenu vode za građane opštine Lajkovac, ne na gore, već na niže, da smanjimo cenu vode za nekih 10 do 15% u odnosu na sadašnju cenu. Ako nastavimo ovim tempom sa otkrivanjem gubitaka vode na mreži, to će biti moguće i to je jedna sjajna vest za građane opštine Lajkovac i za njihov kućni budžet.

Takođe, u sklopu toga za narednu godinu uklapaju se i sve one ostale komunalne i administrativne takse, koje nismo ni za narednu godinu povećavali, tako da neće biti dodatnog opterećenja za kućni budžet građana opštine Lajkovac.

Ukratko, to je ono najbitnije sa ove sednice veća, a opširnije i detaljnije javnost će biti upoznata kroz skupštinsko zasedanje, na kome će biti više rasprava, a koje je zakazano za sredu 29. decembar.

Related posts

Leave a Comment