VRHUNSKA BRIGA ZA NAJMLAĐE

Lokalna samouprava uložila je samo u proteklih godinu dana preko deset miliona dinara u rekonstrukciju starog objekta vrtića, namenjenom jaslenim grupama, uzrasta dece od šest meseci do tri godine.

Sanacija i modernizacija starog dela objekta lajkovačke PU “Leptirić”, u kome se nalaze jaslene grupe, izvršena je prvenstveno u skladu sa projektom energetske efikasnosti.

“Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i punoj podršci predsednika opštine Andrije Živkovića prvenstveno, a i kompletnog opštinskog rukovodstva, nakon četrdesetjedne godine rekonstruisali smo “staru” zgradu vrtića,  izgrađenu u drugoj polovini prošlog veka. Prvi radovi odnosili su se se na zamenu stolarije na spratu zgrade, gde borave jaslene grupe. Novi prozori sa rolo zavesama ugrađeni su po etapama i u prizemlju zgrade. Vrednost samo ovih radova je pet miliona dinara. Proširili smo i vešernicu, koja se nalazi u istom delu i ugradili nove industrijske mašine za pranje i sušenje veša, tako da je vešeraj kompletno završen. U zadnjih godinu dana, u stari deo objekta koji je izgrađen 1984. godine, ugrađen je teretni lift za hranu,  sistem za detekciju požara koji nije postojao i ugrađen je novi video nadzor. Nabavljen je i nov nameštaj u vrednosti od dvesta hiljada dinara. U delu dvorišta u kom se nalazi stari objekat urađen je i novi letnjikovac za  decu. Znači,  preko deset miliona dinara uloženo je u stari objekat vrtića za godinu dana,”  rekla je direktorka ustanove Mila Lončar Mitrović.

Novi rezultati uvek podižu lestvicu novih ciljeva, pa tako lajkovački mališani iz godine u godinu dibijaju sve optimalnije uslove za boravak u vrtiću, a tu je i tradicija koja obavezuje.

Naime, počeci organizovane brige o deci imaju dugu tradiciju na području opštine Lajkovac. Još 1934. godine počelo je sa radom prvo obdanište na teritoriji opštine Lajkovac. Organizovana briga o deci, celodnevni i poludnevni boravak, nastavljena je 1980. godine, kada je u montažnom objektu u Lajkovcu počeo sa radom vrtić. Novi deo objekta PU “Leptirić” izgrađen je 1986. godine, a nova zgrada vrtića svečano je otvorena 23. novembra, na današnji dan 2018. godine, kada su se deca i uselila u novu zgradu, u potpunosti opremljenu novim i savremenim nameštajem i didaktičkim sredstvima.

Kompletna zgrada vrtića danas sastoji se od dve jedinice, povezane pasarelom, koje predstavljaju jednu funkcionalnu celinu.

Deca u “Leptiriću” u svakom smislu dobijaju maksimum, a rad ustanove je i oficijelno visoko valorizovan.

U Predškolskoj ustanovi “Leptirić” brigu o 508 mališana vodi 81 radnik ustanove. Deca su raspoređena u četiri jaslene grupe, jedanest vaspitnih grupa celodnevnog boravka i šest vaspitnih grupa pripremno – predškolskog poludnevnog programa. Sva deca poludnevnog boravka se svakodnevno organizovano dovoze novim kombijem u centralni objekat sa teritorije cele opštine, izuzev dece iz Jabučja koja ove vaspitne godine pohađaju program u zgradi OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju. Naime, deca u Jabučju su za rođendan vrtića na poklon dobili televizor i time oplemenili svoj kutak digitalne tehnologije.

Lajkovac je jedna od 10 lokalnih samouprava u Srbiji, koja je upravo zahvaljujući PU “Leptirić” dobila priznanje „Opštine budućnosti” za 2008. godinu. I ustanova i lokalna samouprava su očigledno kontinuirano ostali na visini zadatka, jer je ulaganje u decu odistinsko ulaganje u budućnost.

Related posts

Leave a Comment