SKUPŠTINA USVOJILA DRUGI REBALANS BUDŽETA

Najbitnija tačka današnje devete po redu u ovom sazivu redovne sednice Skupštine opštine Lajkovac bio je drugi rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta. Nakon drugog rebalansa, budžet opštine Lajkovac, sa prenetim sredstvima iz prethodne godine, iznosi milijardu i 53,6 miliona dinara.

U izjavi za medije, neposredno nakon sednice, predsednik opštine Andrija Živković je rezimirajući današnje najvažnije odluke lokalnog parlamenta rekao:  

“Kao što ste čuli od izvestioca Andrijane Jakovljević, prihode od rente morali smo da smanjimo za oko 20 miliona dinara, ali smo taj manjak nadoknadili uštedama i znatno većim prihodima od naplate poreza. Rebalansom je najveći deo novca opredeljen za Dom zdravlja Lajkovac – oko dva miliona dinara opredelili smo za kompletno renoviranje i opremanje ambulante u Jabučju, tako da očekujem da do kraja godine počne sa radom. Biće to, maltene, nova ambulanta spolja i iznutra, tako da će meštani Jabučja posle dve godine pauze, koliko nije radila a znamo iz kojih razloga, konačno u svom mestu imati primarnu zdravstvenu zaštitu.

Realizacija budžeta za devet meseci je oko 50 procenata, što je na nivou prethodnih godina, sigurno da može bolje, ali bitno je da smo mi sve poslove planirane za 2021. godinu ugovorili, a njihova realizacija je ili počela ili će početi naredne nedelje.

Ti ugovori će biti realizovani do kraja godine ili nastavljeni u sledećoj, ako vremenske prilike budu nepovoljne. Pre svega mislim na izgradnju Izviđačke ulice od Zelene pijace do bazena, zatim na izgradnju puta Mirkovići-Josipovići u Jabučju dužine 2,5 kilometra i izgradnju podstanice u Slovcu, čime ćemo steći uslove da konačno pustimo u rad kanalizaciju urađenu pre nekoliko godina. Ove godine jedino nećemo započeti izgradnju Seoske kuće (doma) u Slovcu, čija je nabavka „pala“. Prvim rebalansom budžeta dodali smo 5 miliona za za ovu namenu, ali je u međuvremenu građevinski materijal poskupeo. Po procenama, sada je za izgradnju seoskog doma u Pepeljevcu potrebno 35 miliona, što je vrlo velika stavka, recimo izgradnja sportske hale u Jabučju je 50 miliona dinara. Zbog toga smo odlučili da radimo novi projekat za šta su odvojena sredstva ovim rebalansom. Biće manjih dimenzija nego što je prvo bilo zamišljeno, iste veličine kao seoski dom u Rubribrezi i malo veći nego u Nepričavi i Bajevcu. Prva stavka u budžetu za narednu godinu biće izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu.

Bitno je i to što smo na ovoj skupštini usvojili saglasnost za javno-privatno partnerstvo što se tiče javne rasvete na teritoriji opštine Lajkovac. U međuvremenu smo dobili saglasnost Ministarstva privrede, već u toku nedelje raspisaćemo Javni poziv i nadam se da ćemo do kraja godine dobiti ponuđača i da ćemo u realizaciju zamene javnog osvetljenja modernim LED sijalicama krenuti u prvim mesecima naredne godine. Ponuđač će biti u obavezi za sve vreme trajanja javno-privatnog partnerstva, mislim da će to biti 10 godina, da odžava javnu rasvetu, a pritom zamena i održavanje svetiljki neće dodatno koštati građane Lajkovca nego ćemo potrošnju električne energije plaćati kao do sada.

Čuli ste izveštaj našeg komunalnog preduzeća, oko čega smo imali malo veću polemiku, koja je delom opravdana. Vodosnabdevanje je sigurno znatno bolje nego u nekom prethodnom periodu, nije idealno, ali je mnogo bolje nekoliko godina unazad. Bolja je komunikacija između direktora Bojana Bogdanovića i novog direktora lazarevačkog komunlanog preduzeća gospodina Rakića, na znatno višem niovu su i odnosi naše dve opštine, što je i dovelo da vodosnabdevanje bude delimično rešeno. Pre svega, mislim na deo Sela Lajkovac i deo Lajkovca u kojem se nalaze vitalni objekti: Dom zdravlja, vrtić, škole, bazen i sportska hala, mada u pojedinim delovima dana i tu dolazi do zastoja. Sigurno ćemo se u narednom periodu pozabaviti i tim problemom, najbolje rešenje bi bilo, i to će nam biti jedan od prioriteta u narednoj godini ako bude novca – izgradnja rezervoara u višem delu grada, iz kog bi se crpila voda kada je pritisak smanjen i kada ima manje vode. Jedini problem koji nije dovoljno rešen jeste deo Ćelija, problem je što je tu podstanica vlasništvo lazarevačkog, a ne našeg komunalnog preduzeća, videćemo da li će direktor Bogdanović uspeti to da reši sa direktorom Rakićem kako bismo koliko-toliko poboljšali snabdevanje Ćelija.

S druge strane, opravdano je što su pojedini odbornici imali zamerke na odnošenje smeća, činjenica je da se nekoliko poslednjih dana ili nedelja kasni sa odnošenjem smeća. Postoje opravdani razlozi; jedna smećar je pokvaren, dosta vozača KOVID pozitivno, nadam se da će  narednih dana komunalno prevazići taj problem i poboljšati uslugu.“

Pored toga, odbornici su usvojili još nekoliko važnih odluka. Cene poreza po kvadratnom metru pokretne i nepokretne imovine su na prošlogodišnjem nivou, tako da neće doći do povećanja nameta za građane opštine Lajkovac, kao ni cene po kvadratnom metru za ugostiteljske objekte.

Na sednici su usvojene Druge izmene Programa poslovanja Gradske čistoće, za šta je izdvojeno 3,7 miliona dinara: najviše za čišćenje divljih deponija, prevoz vode i rad zimske službe. Inače, preduzeće je za osam meseci realizovalo planiranih 64 odsto rashoda, rekao je izvestilac Bojan Bogdanović, direktor Gradske čistoće. Usvojene su i manje izmene i dopune cenovnika komunlanog preduzeća, koje se odnose na nižu cenu vode za sportske objekte (tu potrošnju plaća Opština kao osnivač), uslugu rada nedavno nabavljenog mini bagera i isporuku vode za cisterne od 4 kubika.

Opštinsko veće je dalo saglasnost i na izveštaj za prošlu i Plan rada za ovu godinu Predškolske ustanove „Leptirić“. Zbog sve većeg interesovanja data je saglasnost za povećanje broja upisane dece, najviše do 20 odsto. Inače, u Lajkovcu nema liste čekanja za upis dece u vrtić.

Skupština je dala saglasnost da Dom zdravlja Lajkovac može da izda u zakup prostor od 120 kvadrata u sklopu svog objekta, koji je ranije koristila Apotekarska ustanova Valjevo, isključivo za obavljanje apotekarskih usluga.

Na današnjoj sednici skupštine, po sprovedenom konkursu, na novi mandat imenovana je dosadašnja direktorka Gradske biblioteke Biljana Bogdanović.

Related posts

Leave a Comment