I LOKALNI PARLAMENT LAJKOVCA ZA RAZREŠENJE PRAVOBRANIOCA KOSTIĆA

Na osmoj po redu u ovom sazivu redovnoj sednici Skupštine opštine Lajkovac, koja je sadržala svega dve tačke dnevnog reda, potvrđen je mandat novom odborniku Dragani Antonijević iz Lajkovca, sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Na predhodnoj sednici, konstatovana je ostavka data iz ličnih razloga odbornice Biljane Žujović, iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, pa je sada usledilo potvrđivanje mandata novom odborniku.

Skupština opštine Lajkovac je usvojila predlog rešenja o razrešenju pravobranioca Zajedničkog Pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina.

Predlog rešenja o razrešenju pravobranioca Zajedničkog Pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. obrazložio predsednik opštine Andrija Živković:

“Iskazujemo nezadovoljstvo radom pravobranioca Darka Kostića i iznosimo primedbe na način njegovog rada i postupanju prema predmetima, rešenjima i žalbama. Njegovim radnjama se u velikoj meri usporava rad lokalnih samouprava.”

Opština Lajkovac je naime, kao jedan od osnivača Zajedničkog pravobranilaštva pokrenula je ovu inicijativu i obratila se ranije, i pre odluke parlamenta grada Valjeva, dopisom gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću u “cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranoca Darka Kostića, iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa“, uz pojašnjenje da sa “njegovim radnjama i nečinjenjem u velikoj meri usporava rad lokalne samouprave, što je uticalo da se ne realizuju pojedini projekti ili okončaju dugogodišnji predmeti koji se vode pred sudskim i drugim organima”.

Opština Lajkovac je najavila da će, kao jedan od osnivača, u cilju zaštite svojih interesa doneti odluku o istupanju iz Zajendičkog pravobranilaštva jer su nezadovoljni saradnjom i radom Zajedničkog pravobranilaštva.

Skupština grada Valjeva donela je krajem prošle sedmice odluku o razrešenju pravobranioca Darka Kostića, a dužnost javnog pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva formalno prestaje tek kada opštine Ljig, Osečina i Lajkovac, koje su osnivači pored Valjeva, donesu odluku o njegovom razrešenju.

Opština Lajkovac će, po svemu sudeći, kao jedan od osnivača u cilju zaštite svojih interesa vremenom doneti odluku o istupanju iz Zajedničkog pravobranilaštva, zbog  nezadovoljstva saradnjom i radom ovog organa i poput Mionice osnovati Opštinsko pravobranilaštvo. Ovu nameru podržava većina odbornika SO – Lajkovac, što se u više navrata moglo čuti i na samoj sednici.

Na sednici je postavljeno par odborničkih pitanja, od kojih izdvajamo pitanje odbornice SPS Snežane Jovičić vezano za dinamiku raseljavanja meštana Skobalja.

Odbornik Nenad Ostojić se i ovoga puta odrekao svoje odborničke dnevnice u humanitarne svrhe, za pomoć Udruženju BaziMili Lajkovac, za decu sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Iz tehničkih razloga ovoga puta nije bilo izvodljivo elektronsko glasanje, jer su dva odbornika imala neispravne tablete, pa je glasanje obavljano pojedinačnom prozivkom i izjašnjavem odbornika.

U Lajkovcu sledi još jedno oktobarsko zasedanje lokalnog parlamenta, na kome će se naći drugi rebalans opštinskog budžeta.

Related posts

Leave a Comment