USPEŠAN START ŠKOLE SLIKANJA PRI KULTURNOM CENTRU UMETNIKA NIKOLE PEŠIĆA

U Lajkovcu je početkom oktobra uspešno startovala Škola slikanja organizovana pri Kulturnom centru “Hadži Ruvim”, koju vodi akademski slikar Nikola Pešić.

Polaznici Škole slikanja pri Kulturnom centru imaju sjajnu priliku da ovladaju znanjima i veštinama iz oblasti slikarstva uz odličnog predavača koji vodi Školu slikanja, akademskog umetnika Nikolu Pešića, koji je nakon prvih časova za portal lajkovacnadlanu.rs rekao:

„Moji utisci su izvanredni. Odazvao se relativno veliki broj polaznika, njih petnaestak. Školu smo zamislili za nešto stariju generaciju, od učenika završnih godina osnovne škole, pa do odraslih građana. Međutim, prijavilo se značajno više dece, iako ima i nekoliko starijih pokaznika. Ocigledno je interesovanje mlađih veće i mi ćemo rad uskladiti sa time, iako nećemo uskratiti ni one starije, koji će raditi po nešto ozbiljnijem programu.

Izuzetno mi je drago da svojim iskustvom mogu da doprinesem razvoju likovnih talenata ovde, budući da mi je Lajkovac sada druga kuća – naime, od ovog proleća svoj atelje sam preselio iz Beograda u Markovu Crkvu, selo u Lajkovackoj opstini.“

Prvi polaznici su bukvalno oduševljeni i vidno obradovani idejom o realizaciji Škole slikanja, koju su očigledno priželjkivali.

Škola slikanja će trajati do kraja godine, a u zavisnosti od interesovanja polaznika biće realizovana i u narednoj godini.

Škola slikanja je za sada besplatna, čas traje 90 minuta, a termini održavanja časova su subotom od 17 časova i nedeljom od 12 časova, u maloj sali na prvom spratu zgrade Kulturnog centra, gde svi zainteresovani polaznici mogu dobiti sve informacije u vreme održavanja časova Škole slikanja.

Dakle, Lajkovčani svih uzrasta imaju na raspolaganju sjajnu mogućnost, da se kroz Školu sliknja pri Kulturnom centru druže i kroz kreativno provedeno i osmišljeno vreme uče od izuzetnog umetnika. Deca se sa lakoćom odvaže na ovakav korak, a nema razloga da to ne učine stariji, ukoliko imaju takvih sklonosti i želja, ovo je lepa šansa, koju svakako treba iskoristiti.

Činjenica je i da su se iz ovakvih iskustava iznedrili brojni umetnici, a doprinos sekcija, radionica i organizovanih škola pri Kulturnom centru je nemerljiv.  

 

U Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, u okviru ovogodišnje manifestacije „Dani Lajkovca“ akademski umetnik Nikola Pešić imao je samostalnu izložbu, u okviru koje je i javnosti prezentovana autorova slika “Kosmologija”, otkupljena na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za osavremenjivanje kolekcije Kulturnog centra u Lajkovcu.

Slikar, koji je od nedavno nastanjen u Markovoj Crkvi i koji je već vidno prisutan u kulturnom životu Lajkovca, ima vrlo impozantnu biografiju.

Nikola Pešić je rođen u Beogradu, 17. maja 1973. godine. Srpski je vajar, slikar i nezavisni istraživač uključen u akademsku oblast Studije zapadnog ezoterizma. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu prvo je diplomirao na odseku slikarstvo 1998. godine u klasi Milice Stevanović, a potom magistrirao vajarstvo 2002. godine u klasi Mrđana Bajića. Završio je i postdiplomske studije vajarstva 2002. godine na Državnoj akademiji likovnih umetnosti u Štutgartu u klasi Mihe Ulmana. Doktorirao je 2016. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu sa interdisciplinarnom tezom iz oblasti istorije umetnosti i studija zapadnog ezoterizma pod nazivom „Okultura u poetici Marine Abramović“. Autor je teksta biografije Marine Abramović na sajtu projekta Univerziteta Virdžinija Komonvelt “World Religions and Spiritualities Project”. Godine 2017. objavio je studiju “Okultno u umetnosti Marine Abramović. Likovnoj publici prvi put se predstavio 20. oktobra 1997. godine, i od tada je prisutan na brojnim likovnim događanjima u Srbiji i inostranstvu. Njegovi radovi, za koje je i nagrađivan, nalaze se u nekoliko kolekcija širom Srbije. Do izložbe u Lajkovcu, imao je 10 samostalnih izložbi.

Related posts

Leave a Comment