SAOPŠTENJE VATERPOLO KLUBA VALIS

Start takmičarske vaterpolo sezone u Super ligi Srbije za VK VALIS biće u Lajkovcu.

Upravni odbor valjevskog Vaterpolo kluba VALIS oglasio se Saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

“Bliži se početak takmičarske vaterpolo sezone u Super ligi Srbije. Kao što znate, VK Valis debituje u ovom najvišem rangu takmičenja u državi. U društvu naše vaterpolo elite, među kojom su i prvoklasni evropski klubovi, Valisu je imperativ da ostane i zadrži mesto u Super ligi i naredne sezone. Cilj nam je da kao debitanti budemo u prvih 8 ekipa i daćemo sve od sebe da taj cilj i ostvarimo. Imajući u vidu splet specifičnih okolnosti u kojima se naš klub našao u ovom pripremnom periodu, pred trenerom Sakovićem i najboljom selekcijom Valisa, biće težak zadatak.

U prvoj utakmici VK Valis će biti domaćin VK Proleter iz Zrenjanina. Kao domaćini, protivnike Proletera dočekaćemo u sredu, 6. oktobra, na zatvorenom bazenu u Lajkovcu. Zadovoljni smo uslovima koje smo zatekli na tek izgrađenom „komšijskom“ objektu, iako nije u potpunosti prilagođen za vaterpolo takmičenja. Svi zajedno radimo na tome, da i bazen u Lajkovcu i naši vaterpolisti budu maksimalno spremni do početka sezone. Zahvaljujemo se od srca Opštini Lajkovac i njenom rukovodstvu, koje nam je izašlo u susret i koje se zdušno angažovalo da VK Valis prebrodi problem sa nedostatkom osnovnog uslova za trening – bazenom.

Nekoliko faktora neplanski je uticalo i u velikoj meri poremetilo naš pripremni period i trenažni proces. O tome smo nedavno govorili na konferenciji za medije, koja je u javnosti reaktivirala pitanje izgradnje zatvorenog bazena, o kome se govori poslednjih 30 godina. Povod našeg obraćanja novinarima bio je uspeh dvojice „Valisovih“ vaterpolista koji su se sa juniorskog Evropskog prvenstva održanog na Malti, vratili sa zlatnim medeljama. Petar Stanić i Aleksandar Kovačević, kao talentovani i uspešni valjevski sportisti pred konferenciju za medije imali su prijem kod gradonačelnika Lazara Gojkovića i definitivno je da su oni budućnost, ne samo vaterpola Valjeva i Srbije, nego srpskog sporta u celini.

Novinare je interesovalo kako teku pripreme pred početak Super lige, kako i gde vaterpolisti „Valisa“ treiniraju, imajući u vidu da se na bazenima SRC Petnica baš u ovom periodu pred početak takmičenja izvode građevinski radovi na zameni betonskih ploča. Sve što je rečeno tom prilikom, odgovarajući na pitanja novinara, nije bilo usmereno ni protiv koga lično. Bio je to apel za saradnju i vapaj za pomoć jednog „malog“ Valisa, pred kojim su borbe sa vaterpolo „aždajama“. Nažalost, okolnosti su takve da jedini valjevski superligaš „nije imao sreće da bira“ u kojoj sezoni će debitovati, jer smo sigurni da niko iz Grada Valjeva i UFK Valis nije imao nameru da trenutnim radovima na poboljšanju uslova na bazenima u Petnici „ugrozi“ trenažni proces i start našeg vaterpolo kluba u Super ligi.”

Smatramo i vodimo se time da su sportisti dužni i u obavezi da uvek govore šta je to što treba i može da se učini da bi se sport kojim se bave učinio boljim. To niko ne treba da shvati kao kritiku, već kao ideju i smernicu stručnih ljudi predanih sportu, zarad zajedničkog cilja za svu decu, naše buduće šampione.

Misija svakog sporta, svakog kluba, svakog trenera i svakog sportiste je konstantna težnja ka boljem, ka pomeranju granica. Zato smo kao sportski klub osećali potrebu da kažemo šta je to sve što bi nam pomoglo, učinilo nas boljim, doprinelo ne samo našem razvitku, već i samog vaterpola kao sporta u Valjevu.

Smatramo da su gradonačelnik i njegov tim zadužen za sport razumeli na pravi način taj naš apel i vapaj za pomoć, jer su i sami bili uspešni sportisti i treneri. Priča o sportu nije, i nikako ne sme biti, usmerena ka pojedincima. Timski rad je veoma bitan i često odlučujući faktor za ostvarenje uspeha i izvanrednih rezultata.

Priča o zatvorenom bazenu u Valjevu se aktuelizovala ulaskom VK Valis u Super ligu, posebno sad pred početak prvenstva. Činjenica je da se naš klub našao u specifičnim okolnostima u kojima treba da debituje u državnoj vaterpolo eliti, ali je činjenica i to da VK Valis nije tražio „krivce“, već otvoreno govorio o novonastalim okolnostima i predlozima za rešavanje problema sa kojim se klub trenutno suočava. Verujemo da će radovi u SRC Petnica biti završeni u dogovorenom roku i da ćemo zajedničkim snagama, svi mi koji volimo i živimo za sport i mlade sportiste, izvući poruku iz ove priče i izaći jači.

Ostaje velika žal što napočetku Super lige nećemo biti domaćini na svom “terenu” i što prve superligaške utakmice nećemo igrati pred svojom publikom u Petnici. Ali, okolnosti su takve kakve jesu. Na njih nismo mogli da utičemo, već samo da se naviknemo.

Nažalost, „vanredne okolnosti“ i „faktor sreće”, na početku najvažnije sezone u istoriji VK Valis i valjevskog vaterpola, nisu na našoj strani. Možda je to Valisova „cena“ da se kroz trnje dođe do zvezda?

Related posts

Leave a Comment