VELIKO OLAKŠANJE ZA PORODICE SA DECOM KOJA IMAJU POTEŠKOĆE U RAZVOJU

Kao što je i najavljeno, Opštinska uprava opštine Lajkovac objavila je 20. avgusta javnu nabavku za uslugu Lični pratilac deteta, koja je otvorena do 31. avgusta. To praktično znači, da će se sa novom školskom godinom u opštini Lajkovac startovati i sa novom uslugom socijalne zaštite.

Ova vest je najviše obradovala porodice sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, jer će usluga Lični pratilac deteta bitno doprineti kvalitetu njihovog života i olakšati njihovo svakodnevno funkcionisanje.

“Uvođenjem usluge Lični pratilac deteta, ispoštovana su prava  i potrebe dece sa smetnjama u razvoju i pružena im je mogućnost redovnog školovanja.,” kažu između ostalog roditelji dece sa poteškoćama u razvoju, izražavajući zahvalnost lokalnoj samoupravi.

Naime, usluga Lični pratilac deteta dostupna je detetu sa invaliditetom odnosno smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih potreba u svakodnevnom životu: u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno – obrazovnu ustanovu.

Opština Lajkovac je u procedure uvođenja usluge Lični pratilac deteta ušla pre oko godinu i po dana, a da pandemija nije bitno osujetila dinamiku čitavog postupka, ova usluga socijalne zaštite bi već uveliko zaživela. I pored dobre volje lokalne samouprave i svih preduzetih koraka, u samoj završnici uvođenja usluge, po prijavi građana reagovao i Zaštitnik prava građana. Bilo kako bilo, rezultat je tu, posao se konačno privodi kraju i Lajkovac je konačno na pragu uvođenja ove nove važne usluge socijalne zaštite , čime će ući u red lokalnih samouprava u Srbiji koje imaju uslugu Ličnog pratioca deteta.

Milica Nikolić iz Lajkovca je majka četvoro dece. Ima sina sa autizmom, koji je učenik trećeg razreda OŠ “Mile Dubljević”. Inače je predsednica Udruženja “BaziMili”, koje su osnovali upravo roditelji dece sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju. Danas je saznala da je lokalna samouprava raspisala tender za  uslugu Lični pratilac deteta, vidno obradovana je za portal lajkovacnadlanu.rs rekla:

“Deca su bila na letnjem raspustu i verujem da su se svi opustili i odmarali. Ja celo leto nisam mogla da se opustim i strepela sam da li će i kako moje dete  moći da krene u školu.

Deca sa smetnjama u razvoju imaju potrebu za dodatnom podrškom. Ali ono što se često zaboravlja je da oni imaju (osnovne) potrebe kao i sva ostala deca. Potrebu za prihvatanjem, druženjem, potrebu da provode vreme sa svojim vršnjacima. Nama to omogućava usluga Lični pratilac deteta. Sada, par dana pre početka školske godine, konačno i ja mogu da se opustim, er znam da će moje dete moći da krene u školu sa svojim drugarima.

Zahvaljujemo se Opštini Lajkovac, koja je prepoznala i uvažila naše potrebe. Uvođenjem usluge Lični pratilac deteta, ispoštovana su prava  i potrebe dece sa smetnjama u razvoju i pružena im je mogućnost redovnog školovanja. I što je jos bitnije, omogućeno im je da provode vreme sa svojim vršnjacima u mestu u kom žive.”

Related posts

Leave a Comment