LAJKOVAČKI PLANINARI REALIZOVALI BROJNE AKCIJE, NAJAVA “DANA PEŠAČENJA”

Lajkovački planinari, koji su inače izuzetno aktivni, posebno su intezivirali svoje aktivnosti tokom prethodnih mesec dana. Bili su učesnici svih republičkih i drugih po planinarskom kalendaru aktuelnih akcija, a spremni su i za 11. septembar “Dan pešacenja u Srbiji “, akciju od posebnog značaja, na koju pozivaju i građane da im se u što većem broju priključe.

Najmlađi učesnik svih realizovanih planinarskih akcija bio je Mihailo Radivojević, koji ima svega 5,5 godina i koji je pokazao izuzetnu spretnost, izdržljivost i entuzijazam.

“Od kraja jula planinari Ćire Lajkovac imali su dosta aktivnosti na lokacijama koje su veoma atraktivne za planinare.

U periodu 21. do 25. jula, 22 planinara je boravilo na Durmitoru.

Vremenske prilike bile su idealne za uspone i ispeli  su 9 vrhova preko 2000m. Izvedeni su usponi na: Savin Kuk, Šljeme, Milošev Tok, Obla glava, Bobotov Kuk, Bezimeni vrh, Crvenu gredu i grebenska tura Veliki i Mali Međed.

Najmlađi učesnik bio je Mihailo Radivojević, pet i po godina, koji je sa planinarima bio na Savinom Kuku i Crvenoj greda.

Posebno uspešno bilo je kampovanje na Povlenu organizovano za decu.

Na Republičkoj planinarskoj akcija na Povlenu 24.-25. jula bilo je 20 planinara. Vladimir Jevtic je uspešno tada realizovao kampovanje sa trinaestoro dece i pešačenje na stazi. Deca su se vratila prepuna utisaka i pitanjima,  kada je sledeća akcija.

Na Republičkog akciji Stara planina bilo je 19 planinara. Prvi dan, subota 14. avgust izveden je uspon na Dupljak 2033m i Midžor 2169m. U nedelju su planinari bili na vodopadu Bigar, vidikovcu Kozji kamen iznad Zavojskog jezera i crkvi Sv. Petra i Pavla u Rsovcima. Najmlađi učesnik i ovoga puta bio je Mihailo Radivojević.

Na planini Cer, 15. avgusta bila je akcija “Tragom drugog prekobrojnog puka ” gde je bilo 10 planinara Ćire, koji su sa ostalim učesnicima odali počast junacima Cerske bitke.

17. avgusta, dva planinara Ćire boravila su na Đeravici 2656m i uspešno izveli uspon na drugi najviši vrh Srbije. Dužina ove staze je 24km sa preko 1000m kumulativnog uspona i silaska.

Po Planu Republičkih planinarskih akcija, 11. septembra je akcija od posebnog značaja “Dan pešacenja u Srbiji ” pa je ovo prilika da pozovemo građane da nam  se toga dana priključe,” raportirao je Vlada Jakovljević za lajkovacnadlanu.rs, u ime lajkovačkih planinara.

Related posts

Leave a Comment