SKLONJENI KONTEJNERI PRE MOSTA U ĆELIJAMA, INTENZIVIRANA BORBA PROTIV DIVLJIH DEPONIJA I NEEKOLOŠKOG ODLAGANJA OTPADA

U toku jučerašnjeg dana radnici JP “Gradska ćistoća” premestili su dva kontejnera koja su bila postavljena  pre mosta u Ćelijama, namenjena građanima mesne zajednice Ćelije, na novu lokaciju, a sve u cilju sprečavanja stvaranja divljih deponija. Ovim je rešen dugogodišnji problem meštana Ćelija, ali i komunalnog preduzeća i opštine Lajkovac.

Mesto stare deponije biće vremenom kultivisano i uređenu, a pregovori sa lokalnom samoupravom u tom smeru su u toku.

Svakodnevno, a posebno nakon vikenda, slika na toj lokaciji bila je strašna.

Pored meštana Ćelija, otpad su tu odlagali svi redom, od onih u tranzitu do onih iz susednih opština, tako da je dnevno tu odlagano i do 60 kubika smeća. Pri tom, iako lokacija nije bila namenjena odlaganju kabastog otpada, odlagalo se tu sve i svašta, od šuta, preko stare stolarije i nameštaja do čak i ostataka ređenja životinja. Tako je lajkovačko komunalno preduzeće dolazilo u situaciju da snosi troškove  koje su odlaganjem otpada tu stvarale firme koje vrše zamenu stolarije, meštani Petke, meštani Valjeva koji su ciljno ili u prolazu odladali otpad. Kako je sve to stvaralo velike problem meštanima i komunalnom preduzeću, a pružalo je i vrlo ružnu sliku prolaznicima, komunalno preduzeće je upravo ušlo u agresivniji vid borbe protiv neekološkog odlaganja otpada.

Ovom činu prethodio je niz sastanaka u lajkovačkom komunalnom preduzeću, kojima su revnosno prisustvovali predstavnici meštana Ćelija koji su i imali najviše problema, posebno zbog učestalih paljenja otpada na ovoj deponiji. Sastancima je pored komunalne inspekcije prisustvovao i načelnik Policijske stanice Lajkovac i svi relevantni subjekti, koji su mogli doprineti rešenju problema. Najveći problem stvarali su sakup0ljači sekundatnih sirovina, koji su palili deponiju kako bi lakše sakupili otpad koji mogu unovčiti. Postavljen je prvobitno bilbord sa obaveštenjem na mestu deponije, potom rampa i konačno video nadzor.

JP Gradska čistoća Lajkovac inteziviralo je ovih dana posebno stalnu borbu protiv stvaranja divljih deponija na području opštine Lajkovac, kaže direktor lajkovačkog komunalnog preduzeća Bojan Bogdanović:

“JP Gradska čistoća je zbog sve većih problema sa smećem na teritoriji opštine, u saradnji sa opštinom Lajkovac, ušla u agresivniji vid borbe protiv neekološkog odlaganja otpada. Juče smo premestili dva kontejnera namenjena građanima MZ Ćelije na novu lokaciju, kako bismo izbegli svakodnevno stvaranje divljih deponija! Stara lokacija pre mosta u Ćelijama je pod video nadzorom i odlaganje smeća ce biti najstrožije kažnjavano!”

Iz komunalnog preduzeća podsećaju, da održavanje deponije na godišnjem nivou košta oko million dinara. U tom kontekstu očekuju i od komunalne inspekcije da pojača kontrole i intezivira naplatu kazni, a od građana da poštuju proceduru odlaganja otpada.

Na deponiju komunalnog je moguće najavljeno ući i kipati na deponiju sve vrste kategorisanog otpada, a za to postoji Cenivnik:

1000 dinara – traktorska prikolica

2000 dinara-  kamion do 5 tona

3000 dinara – kamion preko 5 tona

Evo, na snimku koji sledi može se videti kako je to ponedeljkom izgledalo u Ćelijama:

Ostaje nada da će ovakve slike i snimci zauvek ostati prošlost, a ekološka svest je osnovni preduslov za lepši i čistiji Lajkovac, poručuju iz komunalnog preduzeća, uz apel na savesno i odgovorno ponašanje svih.

Related posts

Leave a Comment