PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA SLIKARKE BILJANE GAVRILOVIĆ

“Dani Vodenica na Kolubari i Toplici” biće otvoreni 15. jula, kod Jolića vodenice u Lajkovcu, izložbom lajkovačke slikarke Biljane Gavrilović i predstavljanjem vodenica i svih turističkih potencijala Lajkovca, uz prigodan prateći program.

U okviru bogatog i raznovrsnog programa julskih manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac, Biljana Gavrilović imaće svoju prvu samostalnu izložbu.

Otvaranje izložbe slikarke Biljane Gavrilović u Jolića vodenici, uz muzičku podlogu  mladog harmonikaša Dimitrija Jovanovića je u 18 časova.

Biljana Gavrilović se duže od dve decenije uspešno bavi slikarstvom, izlagala je na brojnim grupnim izložbama širom zemlje, a na samom startu bavljenja likovnom umetnosti njen rad “Portret Isidore Sekulić” osvojio je nagradu u prestonici, u konkurenciji brojnih tada poznatih umetnika, na prestižnom konkursu za izložbu “Portret kroz vreme”.

Autorka je umetnički izuzetno nadarena, a njen kreativni duh odražava se bitno na sve sfere njenog života. Uspešna je na brojnim poljima, sklona eksperimentisanju, ali je slikalstvo evidentno ostalo njena prva i najveća ljubav.

Biljana izražava zadovoljstvo činjenicom da prvu samostalnu izložbu ima upravo u Lajkovcu i to u prelepom ambijentu Jolića vodenice, a istovremeno izražava i zahvalnost Turističkoj organizaciji opštine Lajkovac, koja je njenu izložbu uvrstila u svoj program:

“Ovo je moja prva samostalna izložba na kojoj ću se predstaviti likovnim radovima sa različitim temama i tehnikama. Biće nekoliko slika ulja na platnu, akvarela, jajčane tempere,..Slikarstvo je moja prva ljubav i ona još uvek traje. Počela sam sa ozbiljnim radom nakon završenog Likovnog studija našeg Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, koji je trajao godinu dana u Lajkovcu. Imali smo odlične profesore, od kojih sam naučila mnoge bitne stvari za bavljenje slikarstvom. Inspiraciju za svoje radove nalazila sam u velikim umetnicima poput Van Goga, Gogena, Renoara..Najčešće slikam pejzaže i portrete.

Zahvaljujem se Turističkoj organizaciji, koja mi je ukazala čast da se mojim Lajkovčanima nakon toliko godina, predstavim svojim radovima, u jednom okruženju koje zapravo najbolje opisuje moje vizije koje se pretvaraju u dela.”

O tome, u kojoj meri je Biljana Gavrilović svestrana govori i to da je svojevremeno bila saradnik Kulturnog centra, učesnik eminentnih umetničkih škola i radionica, a i obuka za delovanje u više sfera u životu zajednice, uz to majstorski je ovladala frizerskim i krojačkim zanatom, da je zajedno sa suprugom uspešno plovila u vodama trgovine na veliko i maloprodaji, angažovana je u politici – predsednik je lokolnog odbora SDPS i odbornik vladajuće koalicije u lokalnom parlamentu…Udata je, majka je dvoje dece, srednjoškolke Tamare i starijeg osnovca Dimitrija. I uvek sve stiže i za sve ima vremena. Posebno za prijatelje. Ugrabi malo vremena i da oslika zid u svom domu, da ispolji svoj umetnički dar u uređenju dvorišta, u pripremanju hrane… Za nju je umetnost jednostavno i način života i to je vidljivo.

Ostaje nada, da će životne okolnosti doneti više vremena i prostora za bavljenje slikarstvom.

Prvu samostalnu izložbu slikarke Biljane Gavrilović vašoj pažJji svakako preporučujemo.

Related posts

Leave a Comment