OSMOMARTOVSKI USPON LAJKOVAČKIH PLANINARA NA KOZARU

Planinari lajkovagkog “Ćire” učestvovali su na tradicionalnom Osmomartovskom usponu na Lisinu (978mnv), najviši vrh planine Kozare. Dužina staze je 15.5km, a visinska razlika 800m. Organizatori akcije bili su PAOK “Banja Luka” i PSD ” Previja”.

Ova akcija je svojevrsni, gotovo viteški, krajnje originalan osmomartovski poklon lajkovačkim damama, naglašavaju realizatori akcije.

Planinarskom stazom iz sela Lamovita, preko vrha Lisina na nadmorskoj visini od 978 metara, do zadnjeg odredišta planinarskog doma ”Previja”, koji se nalazi na 760 metara nadmorske visine, planinari su uživali u zimskom pejzažu planine Kozare.


“Kozara je planina u severozapadnom delu RS. Dugačka je 70km a siroka 20-30km. Omeđena je rekama Savom na severu, Vrbasom na istoku, Sanom na jugu, Unom na zapadu. Najvisi vrh je Lisina 968mnv.


Kozara je mitska planina, za koju su Srbi kroz vekove istorijski vezani. U njenim šumskim prostranstvima vekovima su Srbi nalazili spas, pa je za narod toga kraja i sinonim za život.


Prirodne lepote Kozare magnet su za planinare i turiste, na samo okolnih gradova (Gradiske, Banja Luke, Kozarske Dubice, Prijedora) , nego i sire.


Od pašnjaka u plodnom Potkozarju, naslanjaju se listopadne sume, uglavnom graba, bukve i hrasta, a kako se penjemo šume smreke, jele i bora, iz kojih izviruju kamene litice kozaračkih vrhova: Lisina, Kozarački kamen, Zečiji kamen,” kaže prepun utisaka, u ime lajkovačkih planinara Vladan Jakovljević.


Planinari su bili smešteni u planinarskom domu na Previji. Vikend na Kozari provelo je 22 Ćirinih planinara. Većini je ovo bila prva poseta Kozari, ali već su dogovoreni novi susreti.


“Inače, poslednjih godina uspostavljena je odlična saradnja sa planinarima iz Banja luke, Gradiške, Bjeljine i sigurno će se nastaviti i produbljivati na obostrano zadovoljstvo”, naglašavaju planinari “Ćire.”

Related posts

Leave a Comment