POSLE 60 GODINA OKUPILI SE U ŠKOLI U PEPELJEVCU

Generacija učenika koji su u školi u Pepeljevcu 1961. godine završili četvrti razred okupila se na Vidovdan nakon 60 godina.

Natpis na školskoj tabli u njihovoj učionici šalje poruku da su i posle šest decenija u duši deca verna svojoj školi.

Inicijativa za okupljanje potekla je od Milice Đurić iz Strmova, zdravstvenog radnika, koja je svoj radni vek provela u Beogradu, pa je sada češće u zavičaju. Deca su joj u Americi, sa radošću očekuje njihov dolazak, ali je imala i jaku želju da ovu ideju realizuje. Bila je uporna da sve iz školske drugove iskontaktira. Milica kaže da okupljanje generacije nije bilo lako organizovati nakon 60 godina:

“Od 26 učenika iz Pepeljevca i Strmova, koji smo zajedno završili četvrti razred 1961. godine, desetoro je premunulo. Na proslavi se okupilo nas desetoro. Pošto 2029. godine naša skola u Pepeljevcu slavi 100 godina postojanja, dogovirili smo se da se tada ponovo vidimo.”

Na prozivci posle šest decenija u učionici bili su prisutni: Jovisa Đuric, Stanica Marković, Slavoljub Filipović, Milica Đuric, Raca Mirković, Cana i Mikailo Pantelić, Soka Živković i Života Marković.

Preostalih šestoro neopravdano odsutnih su u ranijim kontaktima obečali da će se potruditi da dođu na naredno okupljanje generacije.

Susret starih školskih drugova na svojevrsnoj maloj maturi bio je prilično dirljiv, a dan su proveli u prijatnom druženju i evociranju uspomena. Njihovo okupljanje maksimalno su podržali i zaposleni u školi u Pepeljevcu, a učionica je ovom prilikom bila upotpunjena fotografijom iz 1961. godine, zahvaljujući organizatorki okupljanja.

Mogli su se kažu okupiti bilo gde, ali su baš želeli da to bude u njihovoj školi u Pepeljevcu. Voleli bi rekli su jedino, da uslovi u školi budu bolji i prostor oko škole uređeniji. Nostalgično se prisećaju i sve im se čini da je u njihovo vreme bilo lepše.

Related posts

Leave a Comment