ISTORIJSKO EDUKATIVNA RADIONICA U ŠKOLI U JABUČJU “ZA SLOBODU I ČAST OTADŽBINE”

Na inicijativu udruženja Ravnogorski pokret Lajkovac, učenici starijih razreda Osnovne škole “Dimitrije Tucović” u Jabučju, mahom šestaci i sedmaci,  učestvovali su u istorijsko edukativnoj radionici na malo zastupljenu temu nastanka srpskog komiteta za oslobođenje stare Srbije, koja je inicirala stvaranje prvih četničkih formacija za zaštitu srpskog stanovništva.

U holu škole zloženi su predmeti, dokumenti i fotografije sa početka XX veka kroz borbe za odbranu i oslobođenje, u cilju što potpunijeg osvrta na taj period.

Direktor škole Goran Milinčić srdačno je pozdravio inicijativu udruženja Ravnogorski pokret Lajkovac, da se na ovakav način prikaže period naše istorije.

Profesori istorije Rajko Sarić i Nenad Ignjatović su itekako imali želju da realizuju projekat i prezentaciju.

 

U projektu je učestvovao i Dušan Milovanović sa prikazom pronađenih predmeta tokom istraživanja poprišta Kolubarske bitke.

Učesnicima radionice podeljeni su i pokloni u vidu školskog pribora štampanog na ćiriličnom pismu, koji su sa velikim naporom jedva pronađeni u ponudi jedne lazarevačke knjižare.

“U saradnji sa školama želja nam je da sutra budu nacionalno svesni ljudi. Istorija nije prošlost već pogled u budućnost i vrlo je važno da je predstavimo na pravi način, jer ko ne zna svoju uči će tuđu. Nastavićemo dalje od nove školske godine kao i sa drugim školama”, rekao je Nenad Milošević, predsednik Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment