PREDVEČERJE GITARE U LAJKOVCU

Lajkovački Kulturni centar “Hadži Ruvim”priredio je pravi užitak svojim sugrađanima , organizujući danas u predvečerje za ljubitelje muzike, prvenstveno dobrog zvuka gitare, u sali bioskopa predavanje „Gitara kroz vreme“ i koncert Petra Popovića, našeg eminentnog gitariste.

U Sali su se mahom našli učenici Muzičkoj školi „Živorad Grbić“, ali je svakako bilo i druge publike, koju je ovaj tematski kulturni događaj dostojan prestonice privukao.

Iako je na prvi pogled uvodni deo, samo predavanje izgledalo nekako previse skolastički, Popović je uspeo da održi pažnju publike, jer je očekivano o gitari govorio sa velikim entuzijazmom. Sa eminentnim gitaristom su se na bini našli i Sara Petronijević iz Ratkovca, učenica na odseku gitare Izdvojenog odeljenja u Lajkovcu valjevske MŠ „Živorad Grbić“ i njen profesor gitare Cvijetin Trifković, koji inače sarađuje sa mnogim muzičarima, nastupa u gradovima širom Srbije i u inostranstvu.

Nakon, uslovno rečeno, predavanja na temu gitare, usledio je drugi najavljeni deo programa u vidu konerta Petra Popovića, tokom kojeg je eminentni gitarista dao sve od sebe svirajući kao na   najeminentnijem takmičenju, pred najkompetentnijim žirijem. Kristalno čist zvuk klasične gitare nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U osnovi bio je ovo jedan zanimljiv i vredan pažnje događaj, kroz koji su svi prisutni čuli i naučili nešto novo o gitari, a opšte culture i opšteg obrazovanja svakako nikada dosta.

Oni koji događaju nisu prisustvovali, puno su propustili.

PETAR POPOVIĆ:

Petar Popović rođen je u Bijeljini (BiH) 1980 godine. Osnovne i master studije završio je u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je nagrada na takmičenjima gitare kao što su Petar Konjović u Beogradu, Republičko takmičenje u Beogradu i Međunarodni festival gitare u Subotici.
Radio je u Osnovnoj muzičkoj školi Josip Slavenski u Novom Sadu, gde je sa svojim učenicima osvojio više prvih i laureat nagrada na Pokrajinskim i Republičkim takmičenjima. Od 2008. godine radi u svojstvu saradnika u nastavi a zatim i kao stručni saradnik na predmetu gitara. Od tog perioda vodi orkestar gitara Akademije umetnosti u Novom Sadu sa kojim je ostvario niz nastupa širom Vojvodine. Zajedno sa svojim kolegama osniva Novosadski kvartet gitara, sa kojim ostvaruje niz zapaženih nastupa kod nas i u regionu.


Pohađao je seminare kod eminentnih profesora kod nas i u regionu. Redovan je član žirija na gitarističkim takmičenjima. Nastupao je kao solo gitarista i u kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije, sa Novosadskim gitarskim triom na „Vojvođanskom festivalu gitare“, u duu sa gitaristom Denisom Palošem na festivalu kamerne muzike „Tisin Cvet“, u duu sa violončelistom Markom Miletićem i drugim. Ostvaruje i saradnju sa vokalno instrumentalnim sastavom „Orfelin“, „Camerata academica“, horom „Sveti Stefan Dečanski“, gde nastupa kao solista u više projekata. Radi kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nastupio je i na ovogodišnjem Vojvođanskom festival klasične gitare, koji  predstavlja i odličnu uvertiru za 2022.godinu, kada će Grad Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Related posts

Leave a Comment