RAVNOGORCI ODALI POČAST SRPSKOM VOJNIKU, OFICIRU I NOSIOCU ALBANSKE SPOMENICE DUŠANU DUJI SMILJANIĆU

U organizaciji Ravnogorskog pokreta, danas je u Jabučju održan parastos i položen venac na spomen obeležje visokom oficiru Jugoslovenske vojske u otadžbini Dušanu Duji Smiljaniću. Ravnogorci su ovim činom održali tradiciju i odali počast oficiru, jednom od najznamenitijih Jabučana i junaka ovog kraja.

Parastos je služio sveštenik Zoran Marković, pred okupljenim brojnim poštovaocima lika i dela Duje Smiljanića i srpske istorije i tradicije, neposredno nakon nedeljne službe u u hramu Svetog Arhangela Mihaila u Jabučju, kojoj su takođe prisustvovali organizatori skupa.

Nakon parastosa i polaganja venca na spomen obeležje visokom oficiru Jugoslovenske vojske u otadžbini Dušanu Duji Smiljaniću kod crkve u Jabučju, usledio je i molitveni ručak u organizaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

Naime, pre dve godine, dakle posle 73 godine, podignut je spomenik po činu najvišem oficiru legitimne vojske rođenom na teritoriji lajkovačke opštine, u selu Jabučju, te je tako odata počast kako dolikuje srpskom vojniku, oficiru i nosiocu Albanske spomenice.

Udruženje Ravnogorski pokret Lajkovac najavljuje izgradnju spomen obeležja postradalim vojnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini sa teritorije opštine Lajkovac, koji su se borili protiv fašizma i komunizma, dve ideologije koje su ostavile nesagledive posledice na srpski narod: “

Cilj je da čuvamo srpski nacionalni korpus, da negujemo kulturu sećanja, da se ne delimo više. Da radimo edukaciju mlađih naraštaja, da Ravnogorski pokret bude temelj konstrukcije sveSrpskog ujedinjenja, ne samo teritorijalno već i duhovno. Pokazali smo da kada smo složni i odgovorni možemo uraditi mnogo. Naši časni preci branili su otadžbinu i dizali je iz ruševina, hajde da nam to bude zadatak, da ih poštujemo i ne zaboravimo, isto tako da naučimo naše mlađe. Vratićemo se mi duhovnoj vertikali, monarhiji (Bog, Kralj, Domaćin),u to nemojte sumnjati,_rekao je danas  Nenad Milošević, predsednik Ravnogorskog pokreta Lajkovac na održanom parastosu visokom oficiru Jugoslovenske vojske u otadžbini Dušanu Smiljaniću,  pred okupljenim građanima.

Related posts

Leave a Comment