LAJKOVAČKI CRVENI KRST OBELEŽIO NACIONALNI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Akcijom volontera u centru Lajkovca, Crveni krst Lajkovac obeležio je 11. maj, Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Lajkovac je u samom vrhu lokalnih samouprava u Srbiji po rezultatima u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i višestruki dobitnik Plakete humanosti. Tradicionalna solidarnost železničara i rudara na ovim prostorima očigledno je ostavila traga i nastavila da živi kroz humanost njihovih potomaka, koji neguju prave vrednosti.

Danas su Lajkovčani imali priliku, da se u razgovoru sa volonterima informišu o svemu vezanom za dobrovoljno davanje krvi i tom prilikom im je uručen i prateći informativni materijal.

Volonter Crvenog krsta i višestruki davalac krvi Snežana Lacmanović je nakon realizovane današnje akcije za portal lajkovacnadlanu.rs rekla da su lajkovački humanitarci očekivano ostali na visini zadatka i u vreme pandemije i pozvala sugrađane da postanu dobrovoljni davaoci krvi, jer to nekome znači život:

“11 maj, Crveni krst Srbije u svom kalendaru obeležava kao Nacionalni dan davalaca krvi, dan posvećen ljudima koji su za one kojima je krv neophodna, anonimni, nenagrađeni i dobrovoljni donori. Svaki punoletni, zdrav građanin može postati davalac i tako postati član velike porodice, pre svega humanih ljudi. Crveni krst Lajkovac, s ponosom podseća da smo rekorderi po broju prikupljenih krvnih jedinica,  zahvaljujući upravo onim ljudima koji su tu krv donirali. U proteklih godinu dana, zbog nastale situacije sa epidemijom, mi smo uspeli da održimo već ustaljeni broj prikupljeni krvnih jedinica, što na redovnim akcijama, što u okviru  Letnje kampanje. To je jako bitno, jer postoje ljudi koji čekaju u bolnicama na operaciju, nevezano da li je epidemija ili ne. POSTANITE DONOR, DAJTE VAŠU KRV, AKO STE ZDRAVI, NEKO, NEGDE, NEKAD ĆE PAMTITI VAŠU NESEBIČNOST… ZAISTA, VAŠIH PET MINUTA NEKOME ZNAČI ŽIVOT! Hvala, svim davaocima krvi, na njihovoj velikodušnosti, želimo vam dobro zdravlje, i vidimo se na našim akcijama!!!” 

Ako se epidemiološka situacija stabilizuje, 14. Juna, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi biće upriličena tradicionalna svečanost, na kojoj će biti nagrađeni višestruki davaoci krvi.

Related posts

Leave a Comment