U ČETVRTAK VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA KOLUBARE KOD JOLIĆA VODENICE

U četvrtak 29. aprila s početkom u 16 časova biće organizovana velika akcija čišćenja reke Kolubare kod Jolića vodenice, između plavog i gvozdenog mosta. Organizator je javno preduzeće „Gradska čistoća„ Lajkovac, u saradnji sa Ekološkim udruženjem reke Kolubare, Rafting klubom „M.R.I“, PSD „Ćira“ i društveno odgovornim firmama „Iva Agrar“ i „Borverk“.


Organizatori akcije pozivaju sve sugrađane, ljubitelje reke i zdrave životne sredine, da im se pridruže. Za sve učesnike biće obezbeđene majice, rukavice i kese. Preduzeća će, osim svojih ljudi, obezbediti alat, mehanizaciju, kontejnere i slično. Planirano je čišćenje obe strane nasipa od papira, limenki, plastične ambalaže i drugog smeća, uklanjanje divljih deponija, orezivanje granja, vađenje oborenih stabala iz reke, uređivanje pristupnih puteva i staza itd. U okviru akcije korisnici kućica u naselju moći će da se oslobode kabastog otpada, poput starog nameštaja, koji je potrebno da iznesu napolje, a radnici „Gradske čistoće“ će ih utovariti u kamione.


Direktor lajkovačkog komunalnog preduzeća Bojan Bogdanović prepun je pozitivne energije kada je u pitanju ova aktivnost i budući odnos Lajkovčana prema svom izletištu:


„Akcenat ćemo staviti na deo Kolubare izmeđ dva mosta, plavog i gvozdenog, gde se nalazi etno naselje Kolubara sa preko 150 kućica. Istakao bih da naši partneri već imaju iskustva u ovakvim aktivnostima. PSD „Ćira“ je u više navrata organizovalo ovakve akcije na teritoriji opštine Lajkovac i šire. Rafting klub će čistiti obalu i nepristupačne predele sa vode, odnosno iz čamaca. Znamo već da „Iva Agrar“ vrlo često kosi i održava nasip kod Jolića vodenice i etno naselja, a ovoga puta će i donirati kamen za pristupne puteve, dok će komunalno svojom mehanizacijom urediti te puteve. „Borverk pet production“, kao još jedna društveno odgovorna firma našeg grada, svojim učešćem želi da ukaže na značaj uklanjanja plastične ambalaže iz prirode. „Gradska čistoća“ će postaviti četiri mrežasta kontejnera za otklanjanje plastične ambalaže, koju će komunalno preduzeće kasnije reciklirati. Želim da istaknem da je akciju podržalo i partnersko komunalno preduzeće JPKP „Lazarevac“, koje će učestvovati sa ljudstvom i mehanizacijom, čime zajednički želimo da ukažemo na značaj vode kao velikog prirodnog resursa.“


Bogdanović istiće da će poseban pečat ovom događaju dati sadnja tri lipe preko puta Jolića vodenice, koju će simbolički zasaditi deca iz vrtića, osnovne i srednje škole, svako po jednu. Ideja je da se pored sadnica lipa postavi tabla sa stihovima Đorđa Balaševića „Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio i shvatiće kad tad da ne zna šta je hlad!“ i da se napiše ko je zasadio lipe.


Ideja je da akcija bude tradicionalna, da preraste u trajnu ekološku akciju staranja o Kolubari, pogotovo njenog dela između dva mosta koji je već uređen za uživanje u prirodi, ali i šire od toga. Osim konkretnog čišćenja i uređenja priobalja, cilj akcije je podizanje svesti svih ljudi koji uživaju pored Kolubare da iza sebe ostave čistiju reku nego što je bila kada su došli na nju.

Related posts

Leave a Comment