SREDNJOŠKOLCI REALIZOVALI MANIFESTACIJU POVODOM DANA MATERNJEG JEZIKA:”ČITAJMO GLASNO”

U Srednjoj školi “17. septembar” u Lajkovcu obeležen je Dan glasnog čitanja.


“Manifestacija je uprkos pandemiji realizovana u obezbeđenim uslovima naše škole, u učionici sa članovima recitatorske sekcije (Anđela Maksimović III-3, Mateja Petronijević III-4 i Aleksa Pejkić III-4) i skromnom publikom (direktor škole- Kosana Grčić, predmetni profesor i mentor Vesna Mićić i pedagog Jelena Gavrilović).

U učionici je napravljena improvizacija bine, a katedra je pretvorena u vizuelnu sliku na kojoj je svaki predmet imao simbol. Dominirala je ikona Bogorodice osvećena i blagoslovena u manastiru Lelić, a ostali simboli su upotpunili celu ovu poetsku dramu.

Čitanje naglas je bilo troglasje različitih pesama:


• ljubavnih-“Strepnja”-D.Maksimović; “Svetkovina”-S.Pandurović; “Vera Pavladoljska”-M.Bećković i “Čeznem da ti kažem najdublje reči”-R.Tagore;
• rodoljubivih-“Plava grobnica”-M.Bojić; “Čovek peva posle rata”-D.Vasiljev; “Prkosna pesma”-D.Erić;
• refleksivnih-“Plač matere čovekove”-D.Vasiljev i “Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici”-Lj.Simović.


Program je počeo prologom “O priči i pričanju” (odlomak) – I.Andrić, povodom dobijanja Nobelove nagrade a završio se citatom iz “Gradinara”(R.Tagore) – “Sine, ustani da idemo da živimo…”

Naši talentovani učenici pokazali su veštinu u dikciji, izražajnosti, sugestivnosti i estetskom doživljaju. Pokazali su nam da ne zaboravimo na naše praiskonsko biblijsko stvaranje, kako reče Bog: “U početku beše reč”.


Zahvaljujemo svim učesnicima programa i želimo im da i dalje neguju ljubav prema poeziji, a pre svega prema rečima i maternjem jeziku,” direktorka lajkovačke srednje škole Kosana Grčić.


Program je osmislila idejno i motivski predmetni profesor Vesna Mićić.

Related posts

Leave a Comment