TRADICIONALNO ZAPAŽENO UČEŠĆE LAJKOVAČKIH OSNOVACA NA “ZLATNOJ KACIGI”

Na ovogodišnjem Festivalu humora i satire “Zlatna kaciga” u Kruševcu i 29. po redu Međunarodnom konkursu za mlade do 18 godina na temu “Muzika”, druga nagrada u kategoriji karikature i stripa pripala je Neveni Milivojević učenici V/3 OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca.

Učenica istog odeljenja Dunja Milošević osvojila je specijalnu nagradu. Obe nagrađene učenice nastupile su na ovom prestižnom međunarodnom konkursu i ovoga puta pod mentorstvom svog predmetnog nastavnika Miloja Mitrovića.


U kategoriji odraslih na ovogodišnjoj „Zlatnoj kacigi“ učestvovalo je 347autora (291 autor za karikaturu i 56 autora za pisanu formu) iz 50 zemalja sveta, koji su poslali 882 karikature, 35 priča, 43 pesme i 579 aforizama. Mladi su poslali 140 karikatura i 16 stripova, 6 pesama i 2 priče.


Radove na konkursu za mlade, koji je trebalo da odgovore na temu „Muzika“, ocenjivao je žiri pod vođstvom Jelene Protić Petronijević, koja je kazala da uži izbor karikatura i stripa u potpunosti zadovoljava kriterijume Konkursa, ali da većina stripova nema elemente humora i satire. Takođe, preporuka žirija za autore koji su ušli u uži izbor je da nastave bavljenje karikaturom i stripom u budućnosti jer imaju dobru osnovu.


Nagrade će dobitnicima biti uručene na svetski Dan šale, 1. aprila, a zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović kazao je da je Kruševac ponosan jer je zahvaljujući ovom Festivalu tog dana domaćini najboljim humoristima i satiričarima sveta.


Direktorka Kulturnog centra Kruševac, koja je i direktorka Festivala, Violeta Kaplarević, podsetila je da je Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ najznačajniji brend te ustanove i jedan od znakova prepoznavanja Kruševca u internacionalnim okvirima.


“Svih ovih godina cilj Festivala je da unapredimo i afirmišemo humorno – satirično stvaralaštvo, a da, kroz dečiji konkurs, razvijemo stvaralački duh kod mladih. Zadovoljni smo brojem pristiglih radova, najviše ih je došlo iz Irana, Kine, Kazahstana, Turske”, kazala je direktorka Kaplarević.

Related posts

Leave a Comment