ANDREJ VUKAŠINOVIĆ, ČETVRTAK IZ PEPELJEVCA, DEO “RADOVIĆEVOG VENCA”

Izdvojeno odeljenje u Pepeljevcu lajkovačke OŠ “Mile Dubljević” učestvovalo je na 11. Literarnom konkursu za decu “Radovićev venac”, koji je u oktobru prošle godine raspisao Dečiji kulturni centar u Nišu. Na konkurs je pristiglo blizu 400 radova iz svih krajeva Srbije, zemalja u okruženju, ali i iz Nemačke. Tema konkursa za osnovce bila je “A da budemo malo smešni?”


Na konkursu je učestvovao Andrej Vukašinović, učenik IV razreda škole u Pepeljevcu, uz mentorstvo učiteljice Gordane Stanojević, a žiri mu je jednoglasno dodelio prvu nagradu u kategoriji učenika IV, V i VI razreda.


Andrej je na šaljiv, duhovit , ali pre svega na poučan način napisao pesmu čiji je osnovni motiv odrastanje u svim svojim varijantama, a probleme odrastanja “ubacuje u dvorište odraslih”, poigravajući se rečima i situacijama.


U pesmi Andrej “gaji i vaspitava” babu i dedu, shvatajući vrlo brzo da je to naporan, mukotrpan i Sizifov posao.
Nagrađena Andrejeva pesma našla se se i u Zborniku nagrađenih i odabranih radova Dečijeg literarnog konkursa “RADOVIĆEV VENAC 2020.”


Kako zbog pandemije nema većih okupljanja, Andrej Vukašinović je osvojenu nagradu i diplomu dobio na školsku adresu i to 27. januara, upravo kada je sa mlađim bratom Vukom i roditeljima bio domaćin školske slave u svojoj školi u Pepeljevcu.


Jednom Duško Radović, čije ime nosi ovaj poetski konkurs, reče: “Nema ničeg uzbudljivijeg od dečijeg poverenja i nema ničeg odgovornijeg od odgovornosti za sudbinu deteta i dece”, podsećaju ovim povodom kreativne i svom poslu veoma predane učiteljice škole u Pepeljevcu, koje kažu da se sa ovim rečima u potpunosti slažu.


Učiteljice Gordana Stanojević i Katarina Marković su gotovo neverovatan, fantastičan spoj iskustva i mladosti, koje se, kako kažu, trude da izvuku iz dece sve one lepe tanane niti…niti od kojih nastaju ljudi…niti kojima se gradi jedan nov, samo deci poznat svet.

Tako je to u maloj seoskoj školi u Pepeljevcu, sa tradicijom dugom preko devet decenija, koja je iznedrila brojne uspešne ljude i čiji učenici redovno osvajaju nagrade na prestižnim konkursima.

Related posts

Leave a Comment