TRAGIČAN KRAJ POTRAGE ZA MAČKOM MICOM SA LAJKOVAČKE PRUGE

Okončana je potraga za nestalom mačkom Micom, koja je volela vozove. Nakon 40 dana od njenog nestanka, pronađena je uginula, na Železničkoj stanici u Lajkovcu, na kojoj je obitavala duže od jedne decenije. Iz Udruženje ljubitelja železnice već je potekla inicijativa o spomen obeležju mački Mici.


Priča o nestaloj mački Mici sa lajkovačke pruge i ponuđenoj nagradi u iznosu od 250 evra onome ko je pronađe, obišla je Srbiju.


Svi su se nadali da je negde zbrinuta, ali su se i pribojavali ovako tragićnog kraja.


Nina Kajčić iz Udruženje ljubitelja železnice, koja živi u Negotinu, oglasila se jednim predlogom:


“Mozda tražim mnogo, ali ovo je maca koja je godinama čuvala stanicu u Lajkovcu i nadgledala vozove. Palo mi je na pamet, da se ovoj maci napravi spomenik ili neko slično obeležje. I ona je bila jedna od nas i volela vozove.”


Ninina ideja je u startu naišla na odobravanje, kako među članovima Udruženja ljubitelja železnice, tako i svih drugih, posebno Lajkovčana koji su za nju bili vezani i o njoj brinuli.


“Mica je bila maskota lajkovačke stanice. Bila je tu više od 10 godina. Kad su pokušali da je udome tugovala je, nije htela da jede i morala je da se vrati tamo. Niko nije bio tako veran železnici kao ona. U Japanu su imali mačku koja je bila takodje simbol železnice,” komentariše Mirjana Drakulić iz Zemuna.


Aleksandra Markovič Kostić kaže: „Divna i plemenita inicijativa. Ja ću je podržati, iako nikada nisam bila na lajkovačkoj stanici.”


Pančevac Milutin Petrov, podržava ideju i predlaže da se svi iz Udruženja ljubitelja železnice okupe i dođu do Lajkovca, vide gde je maca bila ljubimac i da se tom prilikom otkrije spomenik: “Ovo bi bio jedan vrlo redak događaj, ali bi bio zapažen i vrlo verovatno odlično medijski propraćen. Samo je bitno da se nađe neko da sve to organizuje, kao što je to bio slučaj sa spomenikom malom psu Leu u Pančevu.”


Završena je još jedna priča sa lajkovačke pruge, koja će zasigurno ostati da živi i da se pripoveda.

Related posts

Leave a Comment