PATOLOŠKA NACIONALNA MRŽNJA IZRAŽENA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA NIKOGA NIJE OSTAVILA RAVNODUŠNIM

Još se strasti oko nedavnog incidenta u Centru za azil u Bogovađi nisu smirile, a Lajkovčani su noćas, a potom i cela Srbija bili zgroženi snimkom koji se pojavio na društvenim mrežama, u kome njihov sugeađanin, tridesetogodišnji P. R. u više od tri minuta na najgrublji mogućinačin vređa srpski narod, šireći nacionalnu mržnju i netrpeljivost, što je dodatno uznemirilo javnost i povredilo nacionalno i versko dostojanstvo.


“Što je mnogo, mnogo je! Usred Srbije da Srbin doživljava sve to!”, samo su neki od komentara Lajkovčana, koji su reagovali, izrazivši nadu da će nadležni adekvatno sankcionisati ovaj čin.


Sva sreća da je policija brzo reagovala i uhapsila počinioca, jer su građani bili do maksimuma povređeni i isprovocirani. Autor snimka je čak objašnjavao i gde se nalazi i pozivao ljude da dođu.


Uhapšenog muškarca iz Lajkovca je navodno izazvala objava pedofila iz Šapca, slika romske dece uz gnusan i jeziv natpis, što če sigurno takođe biti predmet postupanja nadležnih organa.


Dodatni iritirajući momenat je i činjenica da je isto lice pred Novu godinu uhapšeno u Lajkovcu sa 15 grama heroina, a nakon neohodnih procesnih radnji pušteno da se brani sa slobode.


Povodom pojave uznemirujućeg snimka u kojem se širi nacionalna i verska mržnja prema Srbima, a u okviru svih zakonskih okvira, reagovao je danas prijavom u Policijskoj stanici Lajkovac lokalni Ravnogorski pokret, uz podsećanje, da je srpski narod doživeo mnogo stradanja i zla i da se svaka ovakva pojava mora sankcionisati i sprečiti.

Reagovao je i lokalni odbor Zavetnika:


“Romi i Srbi su uvek živeli jedni pored drugih u miru. Dva naroda, koja su uvek živela u miru ne smeju poremetiti izjave onih koji mržnjom odgovaraju na mržnju. Nadamo se da ovakve stvari neće uticati na odnos dva naroda koja su najvise stradala u dva rata, posebno u drugom. Ovo što su uradila ova dva pripadnika oba naroda nije stav ni srpskog ni romskog naroda i mora se tretirati kao izolovani slucaj.Nadamo se da će država reagovati i adekvatno kazniti iste za širenje nacionalne mržnje.Pozivamo pripadnike i jednog i drugog narod da i pored svih uvreda i toliko toga lošeg izrečenog ne dozvole da dva izolovana slučaja u kojima pripadnici jednog i drugog naroda upućuju uvrede ne utiču na odnose dva naroda.”

Oko deset građana Lajkova je danas već prijavilo slučaj policiji, a realno je očekivati da će biti još prijava.


Kako saznajemo, tokom dana, u blizini kuće uhapšenog P. R. vidno je učestalo prisustvo nepoznatih ljudi i ono što svakako nebi bilo dobro je mogućnost da bilo koji pojedinac ili organizacija “uzima pravdu u svoje ruke”.

Related posts

Leave a Comment