VRSNI UGLEDNI ČAS SREDNJOŠKOLACA SA KNJIŽEVNIKOM

Lajkovački srednjoškolci razbili su danas sve predrasude vezane za učenike tehničkih škola. U gradskoj biblioteci u Lajkovcu, danas u podne, održan je Ugledni čas učenika I/4 lajkovačke STŠ ” 17. septembar”. Reč je o odeljenju profesorke srpskog jezika Vesne Mićić, elektrotehničke struke, koji se školuju za zanimanje elektro-tehničar računara. Na svoj ugledni čas, srednjoškolci su kao uvaženog gosta i učesnika časa pozvali književnika Radovana Beli Markovića.

Prvi deo časa bio je posvećen prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, osnivačima slovenske književnosti i tvorcima prvog slovenskog pisma – glagoljice, a drugi deo časa posvećen je književniku Radovanu Belom Markoviću.

Naime, Srbija je ove godine po prvi put obeležila Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture kao državni praznik. Sv. Ćirilo i Meodije je slava Gradske biblioteke Lajkovac i lajkovački srednjoškolci su prvobitno imali nameru da današnji ugledni čas realizuju upravo na Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, ali se od te ideje odustalo, kako se nebi remetio protokol slave biblioteke.

Prevashodni cilj vrhunski realizovanog uglednog časa bio je da se pokaže značaj pismenosti i kulture čitanja.
Po načinu i sammouverenosti sa kojom su srednjoškolci došli, sa sve panoom na kome je ispisana glagoljica, bilo je jasno da ovaj ugledni čas obećava.

O počecima slovenske pismenosti, vizionarskom radu svete braće Ćirila i Metodija nadahnuto i sjajno su govorili učenici Anđela Panić, Maša Mitrović i Mateja Petronijević.

Na drugi deo časa učenici su vešto prešli čitanjem odlomka iz Radovanove “Liminacije u Ćelijama”, potom su realizovali svojevrsnu anketu tokom koje su učenici govorili o tome koje su im omiljene knjige i pisci, nakon čega je usledio razgovor sa književnikom i prigodna književnikova beseda učenicima.

Radovan Beli Marković bio je vidno primetno pozitivno iznenađen entuzijazmom lajkovačkih srednjoškoloca, njihovim poznavanjem teme, bistrinom uma i slobodom u nastupu i komunikaciji.

Srednjoškolci su književnika pitali puno toga, a Radovan Beli Marković je strpljivo i pomno odgovarao na sva njihova pitanja, nastojeći da im što više kaže i u što više stvari ih uputi.

Sticao se utisak, da ovo nikako nije samo jedan vrsni ugledni čas, već i stepenica u odrastanju i formiranju ličnosti,ocenili su jednoglasno njegovi realizatori.

Uglednom času u lajkovačkoj biblioteci, pored srednjoškolaca i književnika, prisustvovala je naravno i izuzetno svom poslu i vannastavnim aktivnostima posvećena profesorka srpskog jezika Vesna Mićić, kao i direktorka škole Kosana Grčić sa saradnicima.

Related posts