ROMAN GORANA SAVIĆA “BIRAM ŽIVOT”

U izdanju Književne omladine Valjevo i uz podršku Opštinske uprave Lajkovac, prva knjiga Lajkovčanina Gorana Savića, roman pod vrlo motivacionim naslovom “Biram život”, izlazi iz štampe krajem januara. Knjiga je nastala na osnovu ličnog iskustva, nakon preživljenog vrlo teškog moždanog udara. Osnovna poruka romana je jasna i nedvosmislena: biraj život, veruj u sebe i bori se!


Za portal LAJKOVAC NA DLANU, Goran Savič, autor romana “Biram život” je rekao, da je činom objavljivanja prvog romana ispunjena njegova dečačka želja, kao i da je već na samom početku oporavka od moždanog udara znao da će napisati knjigu o svojoj borbi i poukama koje je izvukao:


“Kada se život promeni u trenutku, mora se nešto preduzeti. za početak, smoći snage i pobediti samog sebe. Promenio sam filozofiju života. Uz Božiju pomoć, tragao sam i dalje tragam za strpljenjem, smirenjem i ljubavlju prema svakom živom stvoru. Da bi se bitka dobila, mora se na megdan izaći sa verom u pobedu. Kažu, da kada ti Bog oduzme nešto, višestruko ti vrati na drugi način. Nisam više direktor, političar, već običan čovek pun vere u život i ljubav, posvećen svojoj porodici, sinovima i najvećoj nagradi, unuci Dunji. I sa pravom mogu reći da sam ja ispunjen čovek. Pronašao sam sebe u pisanju knjiga, što je bila moja dečačka želja.”


Goran Savić je rođen 1965. godine u Beogradu. Osnovnu školu završio je u Lajkovcu, bio je đak čuvene valjevske gimnazije, završio je Mašinski fakultet u Beogradu. Najveći deo života proveo je u Lajkovcu, a pre nekoliko godina preselio se sa porodicom u Valjevo. Uvek je bio aktivan na javnoj sceni, u politici i sportu posebno. Bio je i dugogodišnji direktor “Elmonta”, gde i sada radi. Da je poučen iskustvom odistinski uspeo da uspori i poređa prioritete, potvrđuje i činjnica da najviše se ntenzivno bavi i pčelarstvom. Kaže, da je sa ovim prvim romanom konačno “probio led” i da već ima još sedam napisanih knjiga i oko osamdeset pesama, tako da će biti još novih naslova iz pera Gorana Savića.

Recezent knjige mr Daren Milivojević je rekao:


“Knjiga „Biram život“ Gorana Savića predstavlja lično iskustvo čoveka koji je doživeo težak moždani udar i snagom svoje volje i verom u Boga uspeo da se oporavi i stane na noge. Kako nam autor nagoveštava ,,da je tajna svakog očajnika u tome da ima previše vremena da razmišlja o tome da li je srećan ili ne“, vidimo da vreme koje provodi u bolnici Goran posvećuje razmišljanjima o životu i smrti, osećajući njihovo zajedničko prisustvo.


Već na početku shvatamo da Goran posle teškog nokauta sudbine ne pristaje da se preda i završi bitku za život. On dobro zna da su ,,žalost i tuga smrtonosno delo đavola, a radost i vedrina Božji dar“. Podrška porodice i želja da im se vrati krepe njegovu nadu u ozdravljenje.


To „što je doživeo nije bolest nego stanje u koje može doći bilo koja osoba“ (sestra Rada). Objašnjava nam da je došlo do promene u njegovoj ličnosti, postao je oprezniji, popustljiviji, mirniji, strpljiviji i racionalniji. Takvo razmišljanje upotpunjuje citatom Maksima Gorkog da je život zapravo umetnost da se u svemu nađe radost i lepota. Ponovo počinje da primećuje male i jednostavne stvari i da se raduje njima: „Kolika je sreća opet hodati, biti na svežem vazduhu i u prirodi“.


Goran zna da je umetnost života stalno prilagođavanje promenama, pa se stoga privikava na novonastale okolnosti, trudeći se da sačuva mir u duši. Mnoga iskušenja na koja nailazi u bolnici pobeđuje ravnodušnošću, navodeći da mu je ravnodušnost bila jedini prijatelj i uteha u časovima kada mu je bilo najteže.


Iako je roman piščev prvenac, više je nego primetan osećaj za sklad i umetnost pisane reči. Dinamika pripovedanja je dobro osmišljena što doprinosi da se pažnja čitaoca sve vreme zadržava na priči koja prosto mami da se nastavi sa čitanjem.

U celini gledano knjiga „Biram život“ pokazuje kako se čovek i u najtežoj situaciji treba boriti i verovati u sebe. Zadržati pozitivan stav uprkos svemu poruka je ove knjige, a vedrina i radost su njeni glavni atributi. Upravo zato je ovaj roman recept koji Goran preporučuje svima, a on glasi: „Živeti tiho, jednostavno i skromno. Držati se svoga puta kakav jeste, sa željom da ustaneš i sledeće jutro, doneseš osmeh i sebi i drugima i da čvrsto grliš ono što imaš, ne dirajući ničije. Shvatio sam, smisao života nije biti najbogatiji, najvažniji, najuticajniji, već biti svoj, spokojan i zadovoljan.“


Knjiga “Biram život”, autora Gorana Savića, moći će da se nabavi od kraja januara.

Related posts

Leave a Comment