OPŠTINI LAJKOVAC BESPLATNE SADNICE BELOG JASENA

U okviru akcije „Posadi svoj hlad”, u organizaciji Zelenog razvojnog centra uz finansijsku podršku Misije OEBS, blizu tri i po hiljade građana opštine Lajkovac glasalo je za besplatne sadnice belog jasena.


Opština Lajkovac je sa izglasanim ciljem od 1% stanovnika obezbedila prolećnu podelu sadnica belog jasena, u okviru akcije “Posadi svoj hlad”, a pored besplatnih sadnica, Opština Lajkovac ima priliku da dobije i stanicu namenjenu automatskom merenju kvaliteta vazduha.

Ne samo da je ispunjen cilj, da glasa 1% stanovništva, ili 158 stanovnika, već je u glasanju učestvovalo preko 20%, odnosno 3 412 stanovnika opštine Lajkovac. Lajkovčani su u startu prihvatili ovu lepu ideju i marljivo animirali jedni druge, kako bi obezbedili besplatne sadnice za svoju sredinu i dugoročno višestruke efekte akcije.

Glasalo se po okruzima, a u Kolubarskom okrugu je u glasanju učestvovao 10 901 stanovnik:


Lajkovčani su uspešnim učešćem u ovoj akciji pokazali visok stepen ekološke svesti. Osim buđenja svesti građana o značaju obnavljanja i očuvanja životne sredine, ova akcija ima i praktičan značaj, jer su obezbeđene besplatne sadnice koje će u ovoj sredini biti zasađene, koje će ulepšati i oplemeniti okruženje i doprineti brojnim ekološkim efektima prioritetnim i na globalnom nivou.


Pored besplatnih sadnica, Opština Lajkovac ima priliku da bude bogatija i za jednu od 30 stanica namenjenih automatskom merenju kvaliteta vazduha. U zavisnosti od dogovora sa opštinom, Lajkovac može postati jedno od 140 mesta koje će pored sadnica dobiti i mernu stanicu. Kako saznajemo, kontakti sa lokalnim samoupravama tim povodom su u upravo u toku.


Naime, nakon 5 uzastopno uspešnih godina realizacije Svetskog dana čišćenja u Republici Srbiji, realizovana je jesenja akciju “Posadi svoj hlad” Jesen 2020. Tokom jesenje akcije podeljeno je i širom Republike Srbije zasađeno 30 000 sadnica, što je rezultiralo povećanim interesovanjem za prolećnu akciju. Cilj za 2021., godinu jeste 300.000 sadnica belog jasena!


Organizatori akcije poručuju: “Vaš najveći doprinos će biti, da uradimo ono sto najbolje znamo, a to je: da zajedno sadimo stabla drveća, koje će sutra našoj deci obezbediti kiseonik, i biti prirodni respiratori! I da pozovemo svakog dobronamernog da sledi naš primer. A to ste upravo vi, dragi prijatelji! Pozivamo Vas da zajedno sa svojim porodicama i prijateljima, u svojim dvorištima ili u slobodnom prostoru, posadite svoj hlad! Nema veće sreće od one kad posle mnogo godina sednete u hlad drveta sa svojim bližnjima, niti većeg ponosa od onoga kada kažete “ovo drveće smo mi zasadili!” Zamislite vaše dete kako sa svojim detetom sedi isto tako ponosno u njihovom hladu. Zato vas pozivamo da zajedno sa nama zasadite svoje porodično stablo, svoje drvo života! Pozivamo i partnere, male i velike firme, državne i lokalne institucije i sve koji mogu da pomognu da ova plemenita akcija uspe.”

Related posts

Leave a Comment