UHAPŠENO PET MALOLETNIH AVGANISTANACA IZ CENTRA ZA AZIL U BOGOVAĐI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, postupajući po jučerašnjoj prijavi, uhapsili su pet maloletnih državljana Avganistana starosti 15,16 i 14 godina, zbog postojanja osnova sumnje da su u privremenom Centru za azil maloletnih migranata u Bogovađi izvršili krivična dela prinuda, zlostavljanje i mučenje, povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne, ili druge pripadnosti i uništenje tuđe stvari.

Sumnja se da su oni tridesetčetvorogodišnju radnicu Komesarijata za izbeglice prinudili da poljubi prostirku za molitvu u znak izvinjenja što je nagazila na nju.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni u Viši sud u Valjevu.

Snimci o iz Centra za azil u Bogovađi, koji kruže društvenim mrežama:

Zaštitnik građana je, po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja iz medija da je grupa migranata smeštenih u Centru za azil Bogovađa naterala zaposlenu u Komesarijatu za izbeglice i migracije da poljubi prostirku za izvođenje njihovog verskog obreda, pokrenuo postupak kontrole rada Komesarijata radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim slučajem i stepena bezbednosti u tom centru, saopšteno je.

U saopštenju Kancelarije zaštitnika građana se navodi, da će u narednih deset dana stručni saradnici Odeljenja za hitno postupanje Zaštitnika građana posetiti Centar za azil Bogovađa kako bi prikupili informacije o incidentu, utvrdili razloge zbog kojih je do njega došlo kao i načine na koje je organizovano obezbeđenje tog centra.

“U postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komesarijata za izbeglice i migracije pokrenutom na osnovu snimka incidenta u Centru za azil u Bogovađi koji je objavljen na društvenim mrežama, Zaštitnik građana traži od Komesarijata podatke na koji način je organizovano obezbeđenje Centra za azil u Bogovađi, kao i koje mere će biti preduzete u cilju uspostavljanja bezbednosti”, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana traži i informacije da li su o incidentu obavešteni nadležni organi uprave i da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzimalo mere iz svoje nadležnosti.

Related posts

Leave a Comment