ŽUKO U AMBICIOZNOM DVOGODIŠNJEM PROJEKTU

Kroz institucionalnu podršku tokom naredne dve godine, ŽUKO (Žensko udruženje kolubarskog okruga) će porasti za šest novih poslovnica i uticati da žene u tim opštinama prepoznaju osnovne probleme i pronađu načine rešavanja tih problema.

“Zagrevamo se za uzbudljivi rad sa ženama u narednih 24 meseca”, najavljuju iz ŽUKO -a.

Žensko udruženje kolubarskog okruga predstavilo je medijima aktivnosti na kojima će raditi naredne dve godine.

Aktivnosti ŽUKO-a podeljene su u više faza, a krajnji cilj je da po isteku dve godine, u najmanje 3 od 7 opština u kojima ŽUKO funkcioniše, budu doneseni Lokalni akcioni planovi za rodnu ravnopravnost. Lokalni akcioni planovi pomažu da se realno sagledaju potrebe stanovnika i stanovnica lokalnih samouprava, da se prikupe podaci i da na osnovu tih podataka opštine imaju jasnu sliku koji su to koraci koji su neophodni ka postizanju rodne ravnopravnosti.

Žensko udruženje kolubarskog okruga pokrenulo je inicijativu za donošenje lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost u pet opština Kolubarskog okruga čiji cilj je da svi građani budu ravnopravni.

Skupštine opština Mionica nedavno i Ljig upravo danas usvojile su Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou i time postale prve opštine na teritoriji Kolubarskog okruga, koja su potpisnice ovog važnog dokumenta.

Projektom je planirano održavanje različitih aktivnosti poput seminara, obuka i radionica čiji je cilj informisanje žena o značaju političkog udruživanja žena i učestovanja u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Jedan od rezultata aktivnosti će biti i stvaranje jake grupe žena u svih sedam opština, koje će u budućnosti uticati na kreiranje pozitivnih promena u društvu.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko
društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Naime, Žensko udruženje kolubarskog okruga je jedna od 30 organizacija sa teritorije Srbije kojoj je odobren institucionalni grant na dve godine od strane ACT-a, a iz sredstava Vlade Švajcarske. Na poziv ACT-a se prijavilo preko 200 organizacija. Institucionalni grantovi su namenjeni funkcionisanju udruženja i pokrivaju glavne tekuće troškove, plate zaposlenih, kao i troškove nekih od aktivnosti koje će biti sprovođene u naredne dve godine. Na poziv ACT-a udruženja su dostavljala svoje strateške planove i svu ostalu dokumentaciju udruženja u prethodne 3 godine (finansijske izveštaje, internu dokumentaciju udruženja i ostalo), pa je na osnovu toga donošena odluka čiji rad će se podržati. ŽUKO će uz pomoć tog institucionalnog granta u naredna 24 meseca osnovati 6 poslovnica u 6 opština i baviti se društvenim organizovanjem i političkom participacijom žena.

“Do sada smo uglavnom finansirani projektno na godinu dana i to je stvaralo pritisak kod zaposlenih da neće moći da obezbede održivost rada nakon isteka tih projekata. Ova dvogodišnja podrška će svakako obezbediti udruženju da spokojnije radi na ostvarenju svojih ciljeva u narednom periodu,” podsetila je predsednica ŽUKO Jelena Ružić.

Related posts

Leave a Comment