OD PETKA NA SNAZI NOVE MERE VLADE U BORBI PROTIV COVID – 19

Vlada Srbije usvojila je nove mere koje je predložio Krizni štab, a jedna od njih je i da ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti mogu da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće raditi uopšte.


Dakle, od petka, 4. decembra, sve se zatvara u 17 sati, izuzev apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane.


NOVE MERE:

  • prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend;
  • apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;
  • pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend;
  • pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.
  • Ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

Time je radno vreme dodatno “skraćeno” za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada vikendom.

“Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana koronavirusom.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra a važe do 15 decembra.

Vlada Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i da se ne okupljaju u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima jer time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu.

Neodgovornim ponašanjem direktno ugrožavamo naš zdravstveni sistem i iskazujemo nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta podnose najveći teret borbe protiv koronavirusa.

Dobro poznate epidemiološke mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi.

Poštovanjem svih mera i preporuka, čuvamo svoje zdravlje i dajemo svoj doprinos borbi protiv koronavirusa a čini se da je doprinos svakog građanina sada potrebniji nego ikada.

Jedino svi zajedno, udruženim snagama možemo postići naš cilj a to je pobeda nad koronavirusom i Vlada Srbije ne sumnja da će zajedno sa svim građanima što pre taj cilj i postići”, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije.

Related posts

Leave a Comment