ŠTA PODRAZUMEVA PROGLAŠENJE VANREDNE SITUACIJE?

Nakon što je Štab za vanredne situacije doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije u opštini Lajkovac, neverovatno veliki broj naših sugrađana obratio se redakciji portala LAJKOVAC NA DLANU sa molbom za pojašnjenje i pitanjem, šta ova odluka znači za građane.


Zbog pogoršane epidemiološke situacije nastale širenjem korona virusa, Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je prvenstveno radi efikasnijeg sprovođenja mera zaštite propisanih od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i zaštite života i zdravlja stanovništva.


Pre svega, Odluka o proglašenju vanredne situacije predstavlja instrument kojim opština stvara uslove za stavljanje na raspolaganje svih resursa na svojoj teritoriji u potrebnom kapacitetu, radi suzbijanja daljeg širenja epidemije. U pitanju je integrisani oblik organizovanja i upravljanja subjektima sistema, a u cilju podrške sprovođenja operativnih mera na suzbijanju širenja i posledica zarazne bolesti COVID – 19. Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac pružiće svu neophodnu pomoć Domu zdravlja, prvenstveno u pogledu obezbeđenja boljih uslova za prihvat potencijalno zaraženih. Sve što bi sada moglo biti doneto kao odluka, već je ranije uglavnom obuhvaćeno donetim merama lokalnog štaba. Dakle, Odluka o proglašenju vanredne situacije prvenstveno daje mogućnost lokalnoj samoupravi da sve rapoložive resurse na svom području stavi u službu borbe protiv korona virusa.


Što se građana tiče, i dalje ostaju na snazi sve do sada donete mere i preporuke lokalnog štaba za vanredne situacije. Građani treba da poštuju mere koje je propisao Krizni štab Vlade Republike Srbije, kao i mere lokalnog štaba, čije sprovođenje će se u narednom periodu pojačano kontrolisati.

Sve drugo, uključujući i radno vreme objekata, regulisano je već donetim merama, koje ostaju na snazi i tu promena proglašenjem vanredne situacije nema. Odluka o proglašenju vanredne situacije ne podrazumeva nikakvu zabranu, ni ograničenje kretanja, a svakako ostaje na snazi mera zabrane masovnijeg okupljanja.


Proglašenje vanredne situacije podrazumeva i de će Štab redovno informisati i obaveštavati stanovništvo i javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i o prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija proglašena.


Epidemiološka situacija u opštini Lajkovac ocenjena kao izrazito nepovoljna i očigledno je da je krajnje neophodno striktno poštovanje svih mera, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi, stabilizovala epidemiološka situacija i stvorili uslovi za ukidanje vanredne situacije.

Related posts

Leave a Comment