ŽUKO POTPISALO DVOGODIŠNJI UGOVOR O INSTITUCIONALNOJ PODRŠCI, KOJU FINANSIRA ŠVAJCARSKA VLADA

 

Žensko udruženje kolubarskog okruga je jedna od 30 organizacija sa teritorije Srbije kojoj je odobren institucionalni grant na dve godine od strane ACT-a (Zajedno za aktivno građansko društvo), a iz sredstava Vlade Švajcarske.

Na poziv ACT-a se prijavilo preko 200 organizacija. Institucionalni grantovi su namenjeni funkcionisanju udruženja i pokrivaju glavne tekuće troškove, plate zaposlenih, kao i troškove nekih od aktivnosti koje će biti sprovođene u naredne dve godine. Na poziv ACT-a udruženja su dostavljala svoje strateške planove i svu ostalu dokumentaciju udruženja u prethodne 3 godine (finansijske izveštaje, internu dokumentaciju udruženja i ostalo), pa je na osnovu toga tonošena odluka čiji rad će se podržati. ŽUKO će uz pomoć tog institucionalnog granta u naredna 24 meseca osnovati 6 poslovnica u 6 opština kolubarskog okruga i baviti se društvenim organizovanjem i političkom participacijom žena.

Žensko udruženje kolubarskog okruga je u ponedeljak potpisalo dvogodišnji ugovor o institucionalnoj podršci građanskim organizacijama. Predsednica ŽUKO Jelena Ružić kaže, da je odobreni institucionalni grant od velikog značaja za faktor sigurnosti i održivosti projekata:

“Do sada smo uglavnom finansirani projektno na godinu dana i to je stvaralo pritisak kod zaposlenih da neće moći da obezbede održivost rada nakon isteka tih projekata. Ova dvogodišnja podrška će svakako obezbediti udruženju da spokojnije radi na ostvarenju svojih ciljeva u narednom periodu.”

Povodom početka realizacije ACT institucionalne podrške organizacijama građanskog društva, 30 OGD predstavilo je ove sedmice online svoje ideje i očekivanja i “potpisalo” ugovore, jer Covid-19 pandemija nije dozvolila okupljanje. Bilo je to zapravo online svečano obeležavanje početka ACT institucionalne podrške organizacijama građanskog društva.

Projekat “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ finansira Vlada Švajcarske, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode švajcarska nevladina organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje „Građanske inicijative“.

Inače, opština Lajkovac je u startu prepoznala zajednički interes, pre svega u procesu ekonomskog osnaživanja žena i jačanja rodne ravnopravnosti, posebno u davanju podrške, znanja i potrebnih resursa ženama, nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali i svim ostalim zainteresovanim ženama, koje bi kroz razmenu iskustava, umrežavanje i edukaciju unapredile svoja poljoprivredna gazdinstva. Tako se opština Lajkovac od samog starta uključila u realizaciju projekata ŽUKO, jedna je od prvih potpisnica Memoranduma i pruža svu raspoloživu neophodnu podršku udruženju, koje ostvaruje sjajne rezultate.

 

Related posts