ŽENSKOM SOLIDARNOŠĆU DO REŠENJA PROBLEMA POLJOPRIVREDNICA

Seminar na temu “Ženska solidarnost”, u organizaciji Ženskog udruženja kolubarskog okruga, okupio je proteklog vikenda u Etno selu Babina reka predstavnice skoro svih područnih opština, ali i predstavnika UN Women (Organizacije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena). Seminaru su prisustvovale poljoprivrednice sa područja kolubarskog okruga, a na poziv organizatora prisustvovale su i odbornice većine opština i jedna narodna poslanica, što se pokazalo odličnim potezom.

Aktivnim učešćem odbornica, cilj organizatora je bio da se odbornice upoznaju sa problemima svojih sugrađanki koje se bave poljoprivredom. Dobar, ali ne i kompletan odaziv odbornica poslao je poruku da ženska solidarnost postoji i da su žene voljne da je primenjuju. Organizatori seminara su uvereni da su se kroz seminar izrodile konkretne i dobre ideje i da su uspostavljeni temelji dugoročnoj i plodonosnoj saradnji poljoprivrednica i žena u politici.

Uvodno obraćanje imala je Olja Janković Leković iz UN Wumen, koja je predočila učesnicama seminara dosadašnje rezultate i prilike u Srbiji u ovoj oblasti i pozvala žene na aktivno i solidarno delovanje. Seminar je naime deo projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji ( UN Women Serbia), a finansiran iz sredstava Evropske unije.

Zahvaljujući upravo projektu “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi”, evidentno je da je bitno povećana vidljivost žena sa sela na području kolubarskog okruga, a posebno je povećana vidljivost njihovog rada.

U kontekstu ostvarivanja cilja seminara i samog projekta, prisutnima se obratila i Tijana Davidovac, poslanica Narodne Skupštine Republike Srbije, koja je dala punu podršku u ostvarenju strateških ciljeva Ženskog udruženje kolubarskog okruga, pre svega ekonomskom osnaživanju žena, političkoj particijapiji žena na lokalnom nivou, učestvovanju u procesu kreiranja i donošenja lokalnih mehanizama koji se tiču rodne ravnopravnosti.

Najaktivnije bile su predstavnice grada Valjeva i opštine Ljig, jer su pre svega došle u punom sastavu, i poljoprivrednice i predstavnice lokalnog parlamenta, ali nisu bitno zaostajale ni predstavnice drugih opština.
Nakon predstavljanja učesnica seminara i međusobnog upoznavanja, bilo je reči o tome šta je solidarnost i kako je primenjuju, o prepoznavanju potreba žena sa sela, o solidarnosti na delu i kako se kroz timski rad dolazi do rešenja.

Žene sa sela, učesnice seminara su svaka ponaosob iznele probleme sa kojima se suočavaju. Ispostavilo se da je ženska muka, sa malim nijansama u razlikama, mahom ista u svim selima. Moglo se čuti, da su glavni probleni žena na selu i dalje najviše vezani za infrastrukturne probleme, prvenstveno vodosnabdevanje i putnu mrežu, slabo organizavan autobuski saobraćaj i vezu sa obližnjim gradskim sredinama, ali i za socijalno i zdravstveno osiguranje i uplatu i povezivanje radnog staža po osnovu poljoprivrede. Kao poseban segment problema apostrifirani su preventivni i sistematski pregledi žena sa sela.

Odbornice su imale priliku da direktno od poljoprivrednica čuju sve probleme poljoprivrednica, od infrastrukturnih do socijalnih, što je svoju konačnu formu dobilo kroz konstruktivne ključne poruke učesnica i uobičajenu evaluaciju seminara, koja sledi.

Sa područja lajkovačke opštine prisustvovale su dve poljoprivrednice: Vesna Milić iz Jabučja i Zorica Molerović Žujović iz Vračevića, predstavnici medija, dok je izostalo prisustvo odbornica.

U ime organizatora, predsednica Žuko Jelena Ružić je rekla: “Verujemo da će se kroz seminar izroditi divne ideje i dugoročna saradnja poljoprivrednica i žena u politici. Sve učesnice seminara bile su na visini zadatka mislim da smo uspele da pokrenemo žensku solidarnost aktiviramo željeni mehanizam rešavanja problema naših poljoprivrednica.”

SUTRA DOGAĐAJ NA INTERNETU, U KOME UČESTVUJE I PREDSEDNICA ŽUKO!

TEMA: Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?

Već sutra u podne, Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju (Center for Democracy Foundation) organizuju webinar na temu “Rodna ravnopravnost i održivi razvoj – gde je veza?”, u kome će učestvovati Slavica Đukić Dejanović – ministarka u Vladi Republike Srbije bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Milana Rikanović – šefica kancelarije UN Women u Srbiji i ekspertkinja za pitanja rodne ravnopravnosti, Sanja Nikolin – preduzetnica i aktivistkinja u oblasti rodne ravnopravnosti i Jelena Ružić – predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga – ŽUKO. Moderatorka će biti novinarka Jovana Gligorijević, urednica u nedeljniku „Vreme“.

Cilj webinara je da okupi značajne društvene aktere i institucije i podstakne na dijalog o temi rodne ravnopravnosti uopšte i posebno u uslovima pandemije virusa COVID 19.

Učesnici će biti u mogućnosti da diskutuju o različitim aspektima uticaja pandemije na pitanja rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji.

Related posts