SEDNICA VEĆA U SUSRET ZASEDANJU SKUPŠTINE

Osvrt na izvršenje opštinskog budžeta u prošloj godini, izvršenje budžeta u prvoj polovini godine, predstojeći prvi rebalans budžeta, kao i novine u organizaciji odeljenja u Opštinskoj upravi, uvođenja internog revizora i pomoćnika predsednika opštine, bile su najvažnije tačke treće po redu u novom sazivu Opštinskog veća opštine Lajkovac, koja je sadržala blizu 30 tačaka dnevnog reda. Većina donetih odluka će svoju konačnu verifikaciju dobiti na predstojećem redovnom zasedanju lokalnog parlamenta, zakazanom za poslednji dan septembra.

Gotovo da se ne pamti situacija da je prvi rebalans opštinskog budžeta prolongiran za drugu polovinu godine, a to se upravo događa uzrokovano pandemijom korona virusa i održavanjem izbora.

U izjavi za medije nakon sednice, predsednik opštine Andrije Živković je rezimirajuči najvažnije odluke, pre svega one koje idu i pred odbornike, između ostalog rekao:

“Najbitnija tačka predstojeće sednice Skupštine odnosiće se svakako na prvi rebalans budžeta. Izvestilac Tatijana Panić, podnela je Izveštaj o završnom računu budžeta opštine Lajkovac za 2019. godinu, čije je izvršenje na nivou predhodnih godina. Procentualno to je 67 %, dok samo izvršenje budžeta za prvih šest meseci u tekućoj godini nije na zavidnom nivou i iznosi 35 %, čemu je uveliko doprinela vanredna situacija u Republici Srbiji uzrokovana virusom korona . Nakon rebalansa, budžet Opštine Lajkovac, koji je umanjen za 63 miliona dinara, iznosiće milijardu i sto devedeset pet miliona dinara . Opština će raznim projrktima konkurisati kod Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava , ne bi li se taj manjak u budžetu iniciran smanjenjem prihoda , finansijski ublažio.

Aktuelne su i prve izmene Programa uređenja građevinskog zemljišta. Tri kapitalna projekta privode se kraju: vodosnabdevanje za naseljeno mesto Jabučje , izgradnja fekalne kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Slovcu, kao i izgradnja zatvorenog bazena u Lajkovcu. Nakon završetka prve faze projekta vodosnabdevanja Jabučja, ako to EPS i “Kolubara” dozvole, preostalih 35 miliona dinara biće iskorišćeni za rešavanje vodosnabdevanja Viša, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gornjem kraju – gde postoji izgrađen bunar, a ostatak za planiranje sekundarne vodovodne mreže za Jabučje, pre svega za delove Donjek kraja i Gornjeg kraja Jabučja. Radovi u Slovcu biće završeni do kraja godine, a potom sledi nastavak izgradnje fekalne kanalizacije. Bazen će biti završen do kraja oktobra. Izdvojeno je još milion i po dinara rebalansom budžeta za pejzažno uređenje prostora oko zatvorenog bazena , koje će realizovati naše JP , “Gradska čistoća”, a početkom nove godine možemo očekivati i prve kupače.”

Novina u organizaciji odeljenja Opštinske uprave ogleda se u spajanju dva odeljenja u jedno, u Odeljenje za građevinske, komunalne poslove i urbanizam, prvenstveno radi boljeg i efikasnijeg delovanja, a novoformirano odeljenje biće i kadrovski pojačano, pre svega nedostajućim kadrovima kao što su arhitekte i građevinci.

Kabinet predsednika Opštine Lajkovac imaće i pomoćnika predsednika za određene poslove. Ova novina takođe treba da doprinese boljem i efikasnijem radu. Još jedna novina je da će Opštinska Uprava imati i internog revizora, koji će po nalogu predsednika opštine kontrolisati rad svih korisnika budžeta, od direktnih do indirektnih.

Lepa i korisna vest je svakako, da opština Lajkovac spada u kategoriju lokalnih samouprava koje nastavljaju realizaciju projekta “Pomoć u kući.”

Predsednik Živković je izrazio nadu, da će se nakon predstojeće sednice Skupštine konačno krenuti u realizaciju svih onih zacrtanih planova i ciljeva, koje je opštinsko rukovodstvo postavilo nakon konstituisanja vlasti.

Related posts