ZBOG KORONE, BEZ STOČARSKE IZLOŽBE NA KRSTOVDAN U LAJKOVCU

 

Zbog pandemije korona virusa i mera zabrane okupljanja i održavanja masovnijih manifestacija, po prvi put će ove godine izostati održavanje tradicionalne Regionalne izložbe goveda simentalske rase 27. septembra u Lajkovcu. Ovogodišnja izložba trebala je biti 39.-ta po redu. Stočarsku izložbu, koja se uvek održava na Krstovdan u Lajkovcu, nisu zaustavili ni rat, ni revolucija u državi, a korona je sada to uspela.

Ova važna stočarska izložba mogla je biti održana, ali uz prisustvo svega do 30 ljudi. U to ograničenje se organizatori izložbe nikako nisu mogli uklopiti, pa je doneta odluka da se shodno aktuelnoj situaciji izložba ipak ne održi. Kako saznajemo, stočari su bili potpuno spremni i radovali su se izložbi , stručna služba Centra za poljoprivredu je na terenu blagovremeno odradila kompletan posao odabira i pripreme grla za izložbu, planiran je i prateći program izložbe, agrarnim budžetom su sredstva blagovremeno opredeljena za održavanje prestižne stočarske manifestacije, ali s obzirom na okolnosti kao najrazumnije rešenje odabrano je da se izložba ipak ne održi, iako su svi akteri imali dobru volju.

Odložene su i sve stočarske manifestacije u Srbiji i regionu, čak i Kongres evropskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase.

Takođe, tradicionalni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji je u standardnom formatu bio odložen za septembar definitivno je otkazan i neće biti organizovan ove godine, a menadžment sajma, po ugledu na najveće sajmove u Evropi, razvija platformu u nameri da organizuje virtuelnu smotru agrara.

Related posts